2012. szept. 3.

Áfonyás- ribizlis sült túrótorta (gluténmentes)

Nővérem és sógorom közös szülinapjára készítettem ezt a remek kis tortát. Az ünnepelt lisztérzékenységét figyelembe véve, kukoricalisztet használtam. Azt hittem, hogy a vajas tészta töményebb, keményebb lesz, de olyan kellemes csalódás ért, hogy lehetséges a továbbiakban is ezt fogom használni. Ha nem szeretnétek gluténmentes változatot készíteni, használjatok sima lisztet a kukorica helyett. Alap ötlet egy női magazinból származik…
Tészta: 30 dkg kukoricaliszt – 20 dkg vaj vagy margarin – 18 dkg cukor (xilit) – 2 tojás
Töltelék: 50 dkg túró – 2 cs. vaníliás cukor – 1 cs. főzős vaníliás pudingpor – 10 dkg cukor (xilit) – 1 citrom reszelt héja – 4,5 dl tej – 1 nagy pohár tejföl – 3 tojás
Gyümölcsös rész: 1-1 kis doboz áfonya, ribizli – 1 csapott kanál keményítő – fél citrom leve – csipet fahéj – ízlés szerinti cukor

A tésztához összegyúrjuk a lisztet, a szobahőmérsékletű vajat, cukrot és tojást. Tegyük tíz percre hűtőbe pihenni. Majd kenjünk ki egy sütő- vagy tortaformát és igazítsuk bele a masszánkat. Én nem szoktam kinyújtani, hanem tépek a tésztából és kézzel egyengetem a formába. Peremére is. Szurkáljuk meg és 180 fokos előmelegített sütőben süssük, míg egy kis színt nem kap (elég 10 perc). Ne süssük készre. Érdemes sütés előtt a tésztánkra egy sütőpapírt helyezni, majd megszórni, rizzsel, babbal, lencsével vagy sütőgolyóval. Ez a folyamat elősegíti, hogy sütés közben ne púposodjon fel. De ha nincs, nem katasztrófa én sem használtam.
Addig készítsük el a tölteléket. Minden alapanyagot tegyünk egy tálba, majd robotgéppel keverjük el. Óvatosan, mert spriccel. Érdemes konyharuhával védekezni. A tojások fehérjét nem kell külön felverni, mehet egybe az egész.
Ha elősült a tészta, a hőmérsékletet vegyük vissza 160 fokra. Öntsük bele a túrókrémet és tegyük vissza min. egy órára, de lehet, hogy tovább is szükséges ,ami a sütőnktől is függ. Az utolsó 10 percre vegyük fel 180 fokra.
Tegyük fel forrni a gyümölcsöket egy deci vízben. Közben ízlés szerint fűszerezzük és adjuk hozzá a citromot. Ha forr, keverjük hozzá a kevés hideg vízzel (kb. 1 dl) feloldott keményítőt és közepes lángon addig főzzük, míg zselés állaga lesz (színes, üveges). A bogyókkal óvatosan bánjunk, hogy amennyire lehet, ne törjenek szét.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e a túró. Ha igen kenjük át a zselés bogyókkal, majd tegyük vissza a sütőbe még 2-3 percre. Langyosan a legfinomabb (meleg szóbahőmérséklet) :)

1 megjegyzés:

Kati írta...

Csodaszép, és milyen fincsi lehet:)