2010. aug. 28.

Zöldséges, füstölt tarjás gulyás, I Nemzeti Gulyás nap

Izgalmas belegondolni, hogy a mai napon több százan, ezren éttermek, magánszemélyek, mint egy cél érdekében főzünk, hogy megismertessük, hirdessük a magyar gasztronómia remekműveit. És valljuk be, nem is olyan rossz sem a cél, sem az asztalunkra kerülő étel, hiszen most sok nő és férfi dörzsöli a tenyerét, hogy hű micsoda finomságot eszünk ma. Mivel csak ketten vagyunk rá nem készült nagy adag (fél nagy lábos) így mindenki növelje népes táborához a mennyiséget.

30 dkg marha vagy sertéshús – 4 ujjnyi füstölt tarja – 2 ujjnyi szalonna – 3 sárgarépa – 1 nagy fehérrépa – 1 kisebb zellergumó – 4 gerezd fokhagyma – 1 nagy hagyma – 1 paprika – 1 paradicsom – 5 nagyobb burgonya – só – bors – majoránna – vörös bor – babérlevél – pirospaprika – csipetke – ha van, akkor gomba

A kockákra szelt szalonnát zsírjára pirítjuk. Apóra vágott hagymát, majd sorban paprikát, fokhagymát és paradicsomot dinszteljünk meg rajta. Szórjuk meg borssal, majoránnával és pirospaprikával. Öntsük fel egy bögre vízzel és hagyjuk addig rotyogni, míg megpucoljuk, felszeleteljük a zöldséget és felvágjuk a húst. A hús mehet is bele, valamint annyi víz, hogy ellepje. Sózzuk vagy ételízesítsük és főzzük majdnem készre. Közben öntsük hozzá a bort is, kb egy jó nagy lögyböletnyit. Jöhetnek a zöldségek, amihez már babérlevelet is adunk, majd a végén a kockákra vágott burgonya is belekerülhet. A zöldségek idején már leves szintjére emeljük a vizet Ha mindennel készen vagyunk, jöhet a csipetke. A legjobb bográcsban főzni, de zárt helységben is isteni fogás :)

Csipetke: a tojást, a liszttel és egy csipet sóval kemény masszává gyúrjuk, majd lisztes kézzel „galuskákat” csipkedünk. Olyan kisköröm nagyságúakat. Egy enyhén lisztezett tányérra szaggassuk és néha forgassuk át, hogy ne ragadjanak össze. Érdemes a leves elején elkészíteni, viszont a krumpli után nem sokkal tegyük bele.

11 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Bianka! Ezt én most úgy meg tudnám enni!!! Nyamiiiii :)

Ildy írta...

Csatlakozom Mézigörlhöz:) Fincsi!
Én most kezdek neki a tokányomnak.

Livi írta...

Huh de nagyot nyeltem :)

Brigitta írta...

Én is ezt főztem ma,imádjuk! Nagyon guszta!

Ottis írta...

Guszta lett!

Andi/cuki írta...

Legközelebb tarjával is tuningolom, nagyon guszta!:-))

Wise Lady írta...

Szeretem! Szépséges, finomságos.

Mónika írta...

A Stadion nincs olyan messze. Küldj egy tányérral.

Mária írta...

Látszik , hogy jól sikerült , jó a fotó:)

trinity írta...

A füstölt tarja számomra ebben újdonság, de szeretem, nagyon finom lehet így is. Ma is tanultam valamit!

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm a kedves szavakat :)
Érdemes kipróbálni, nekünk nagyon bejött