2010. márc. 15.

Pulykás pite

Egy nagyon finom kaját sikerült összeraknom, ahhoz képest, hogy sertés pörköltet akartam készíteni. Mikor megvettük a hűtőt és elkezdtem bepakolni a másikból az új fagyasztóba sok zacskóról leesett a címke. Így jártam, hogy sertés comb helyett, darált pulyka husit fagyasztóztam ki :) Bár van igazi pite receptem, most inkább leveles tésztával dolgoztam.


40-50 dkg darált pulyka hús (más is lehet) – 2 ujjnyi szalonna – 1 nagyobbacska hagyma – 1 paprika – 1 kisebb paradicsom (ha nincs nem baj) – 4 gerezd fokhagyma – 1 kis konzerv paradicsompüré – só – bors – majoránna – pirospaprika – oregánó – csipet cukor

A húst előre elkészíthetjük, még egy nappal is. Nincs jelentősége
A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk, sorban ugyancsak apróra vágott hagymát, 1 gerezd fokhagymát, paprikát és paradicsomot. Ha üvegesre dinszteltük, hozzászórjuk a borst, majoránnát, csipet oregánot és pirospaprikát. Felöntjük pár korty vízzel, hogy a pirospaprika ne égjen oda és hagyjuk rotyogni vagy két percig, majd hozzákeverjük a darált húst. Ekkor sózzuk, vagy ételízesítjük és belepréseljük a maradék 3 fokhagymát. Ha kezd rotyogni, belekanalazzuk a paradicsompürét és kis cukorral megbolondítjuk, majd készre főzzük (kb. 10-15 perc) Én úgy tanultam, ha paradicsompürét használunk adjunk hozzá pár csipet cukrot a paradicsom savassága miatt. És az ízét is jobban kihozza. De mindvégig kóstoljuk és inkább utána fűszerezzük :)
Óvatosan, hogy ne égjen le, ha szükséges adhatunk hozzá még vizet, de az a lényeg, hogy ne maradjon leveses a végén.

A leveles tésztánkat kétfelé vesszük, hogy legyen a piténknek alja és teteje is. Jó vékonyra kinyújtjuk, majd belefektetjük a tapadásmentes formába, ha nincs, akkor olajozzuk ki a formát. Nyomkodjuk meg egy kicsit. A fölösleget vágjuk le. Majd beletesszük a húst és jól lapítsuk össze, hogy ne maradjon üreges, majd jöhet a másik tészta a tetejére. Ezt is próbáljuk az előző széléhez egy kicsit hozzányomkodni. A tetejét megkenjük tojással és akkor tesszük rá a levágott szélekből kinyomott mintákat és azokat is, tojásozzuk meg. Villával szurkáljuk át a tetejét, hogy távozhasson a gőz.
Előmelegített sütőben készre sütjük. Óvatosan, hogy az alja is jól átsüljön a darált hús alatt. Én úgy tettem, hogy vagy 2 percig nagy hőfokon, majd levettem 180-200-ra és sütöttem tovább.
Ha kész egyből tálalhatjuk is, valami savanyúval vagy salátával. Köret nem is szükséges hozzá.

20 megjegyzés:

Agi27 írta...

Húú, de guszta.:) Nyami. Tök jók az ilyen húsos torták és piték.:)

Ottis írta...

Nagyon jól néz ki!

L.Krisztina írta...

Nagyon guszta!

Livi írta...

Szívesen megkóstolnám :)

Niki írta...

Ez tényleg fincs lehetett,mert nagyon jól néz ki:)

judy írta...

Jo volna egy szelet!!!Maratt meg???

Boroka írta...

Huu, Bianka, ez nagyon jol nez ki.
Azt hiszem, hogy meg is csinalom majd. :)
Koszi

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm

Még van két szelet ;)

Limara írta...

Ó, de jól néz ki, még jó hogy épp ebédelek:))

egycsipet írta...

Bianka, még mindig megvan az a két szelet? Mert akkor az egyiket megkóstolnám... :D

Maryenne írta...

Megint nagyon finomat készítettél! Guszta!

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm, lehet, hogy készíteni következő adagot, annyira ízlett

ha a férjem nem ette meg még megvan a két szelet :)))

Liza írta...

Így én is szoktam járni, hogy véletlenül nem azt olvasztok ki, amit szeretnék! De biztos sikere volt a pitédnek is, mert nagyon guszta:-)

Raindrop írta...

Inkább a pite tésztára szavazok, a levelest nem szeretem, de hasonlót én is szoktam készíteni. :)
Óóó, én még mindig az illatos csirkénél tartok. Nem megy ki a fejemből. :)

Bianka írta...

Raindrop, sajnos az már tényleg elfogyott :(

Latsia írta...

Imádom a húsos pitéket, ez nagyon finom lehet, vittem ezt is:-)
Te milyen kreatív vagy!
Köszönöm!

Bianka írta...

Latsia, remélem nektek is akkora örömötök lesz benne :)
Férjem már megrendelte a következő adagot.

szepyke írta...

Milyen szép lett, gratulálok hozzá!:)

Ági meg az angyalai írta...

Bianka! Ezt most fedeztem fel itt nálad. Kérlek mondd meg pontosan melyik leveles tésztát használtad? Azt a henger alakút vagy a fagyasztottat? a elárulod a márkáját, abból tudom már.

Köszi
Ági

Bianka írta...

Köszi :)

Hű nem nagy szám amit a Reálban lehet kapni reál termék. Én azzal vagyok nagyon megelégedve :)))
Lapos téglalap