2010. szept. 14.

Túró rudi torta

Dokinál és Mohánál is láttam a tortát. Hiába étterembe tartottuk a férj 30. családi szülinapját, vettem a bátorságot és ezt vittem magammal felköszönteni. Családnak nagyon ízlett, szerintük ne is rendeljük többet tortát :) Valóban túró rudihoz hasonló az íze. Nem is a munka, hanem a rétegek közti idő a hosszadalmas. Viszont még mindig nem állok a torta szépségek magaslatán és elég csúnyácska lett, főleg, hogy túl gyorsan megszilárdult a csoki, így megszórtam mandulával. A szeletke meg a szülinapost dicséri, így nem fotózásra lett szabva. És akkor tadaaaam, egy kis változtatással, íme, az én rudim :))))

Egy átlagos tortaformához
Túróréteg: mindenből kettő!!!
25 dkg túró – 3 evőkanál tejföl – fél citrom reszelt héja – 2 dl habtejszín – 1 tasak zselatin fix – fél tasak habfixáló – 3 evőkanál cukor – 3 kiskanál van cukor
Alap:300g darált keksz – 1 dl kávé – 2 kanál kakaó – 2 kanál cukor – 4 kiskanál vaníliás cukor – 200 g margarin
Csoki közte és teteje: na itt elszámoltam magam a vásárlásnál és alkottam magam módján
220 g tejcsoki – 2 kanál kakaó – 2 kanál olaj és egy kis víz
Az a lényeg, hogy minden réteg között minimum 1-2 órát várjunk, kivéve a keksz után, ott egyből tehetjük a túrót, így érdemes egy nappal előbb elkészíteni, vagy korán reggel esti programra.
A kekszet az alapanyagokkal és olvasztott margarinnal, jól meggyúrjuk, majd egy tapadásmentes csatos tortaformába helyezzük, jól megnyomkodjuk, hogy egy torta alapot kapjunk.
A jó hideg tejszínt a fél habfixálóval felverjük. A túrót a citromhéjjal, tejföllel, robotgéppel kikeverjük. Beletesszük a zselatinfixet és így is keverjük tovább, majd a végén beleszórjuk a cukrokat. Gép nélkül óvatosan adjuk hozzá a tejszínt, és egyenletesen oszlassuk el a keksz alapon. Tegyük hűtőbe.
A csoki alapanyagokat olvasszuk meg, majd keverjük el a többi adalékkal, hogy egy sűrű masszát kapjunk. A felét öntsük a megdermedt túróra. Megint várjunk és hűtsük.
Elkészítünk egy következő túros réteget és a csoki tetejére helyezzük. És újra várunk…..
Végre elérkezett a vége, levesszük a forma szélét és pár korty vízzel újra átmelegített maradék csokinkat, ráöntjük a torta tetejére. Óvatosan, mert a hő hatására a túró teteje egy kicsit megolvad. Hagyjuk hadd folyjék a szélén is. Majd újra várunk, hogy megszilárduljon, vagy fogyaszthatjuk is.
Az általam olvasott receptben a közte és a tetejére szánt csoki: 10+15 olvasztott étcsokoládé olajjal elkeverve, ha valaki így akarná elkészíteni.

36 megjegyzés:

egycsipet írta...

:)) Finom lehet(ett)!
A csinosítgatásba majd belejössz, úgyis az íz a lényeg. ;)

Maryenne írta...

Megkóstoltam volna. Ízre tuti finom!

Dia írta...

Biztos nagyon finom! Túrórudiból bármikor meg tudok enni egy kazallal!

tatlilar gülcandan írta...

Здраво, ме посети среќна со мојот убиец љубовта на месо. Имаш многу убав рецепт

tatlilar gülcandan írta...

I love meat and canine greetings visit me happy. You've got the very nice recipe

Doctor Pepper írta...

na örülök, hogy sikerült és ízlett! a szépség csak részletkérdés:)

Ildy írta...

Ah, ez szuper lett!!!

Ottis írta...

Hát nyálcsorgatás nélkül nem lehet ezt megnézni...nagyon guszta!

családi tűzhely írta...

Én kérek szépen egy szeletet

Vica írta...

Kaphatok egy szeletet?:D Nagyon jól néz ki.

Chef Viki írta...

No para! Az íz a lényeg!

Speciel én csukott szemmel is tudok tortát enni :-DDD

Ami írta...

ezzel én is szemeztem :)
szép lett, nagyon!

Gál Edith írta...

Én is kérhetnék csak egy icipici szeletkét? :)

Moha írta...

Először is boldog születésnapot férjnek!
A torta nagyon csinos lett, a mandula is passzol hozzá szerintem.
Ha gyorsítani szeretnéd a folyamatokat, vesd be a mélyhűtőt, én is azt tettem:)
Innentől aztán már senki nem ment meg a tortagyártástól:)

Mária írta...

Micsoda Ó! Ez biztos finom , lehet:) Egyébként meg ne aggódj, nem a külső számít , hanem a finomság az ízletes étel:)D
Nagyon szép képet készítettél:)

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm.
Jó ötlet Moha, de most pont ráértem pepecsleni :)))

Mézigörl írta...

Gyönyörűűűű! Csudafinom lehet! :)

Nelli írta...

Nagyon finom lehetett!Családnak igaza van, nagyon ügyi vagy!:-)

judy írta...

Nem csunya egyáltalán!!És bisztos nagyon finom!!!

Judith írta...

Szerintem is szep lett, raadasul finom is, akkor ez szamit igazan!

Andi írta...

Gyönyörű!!!
Jaj de kár a darált kekszért, valamit kitalálok helyette...

Gicus írta...

Wow! Nagyon jól hangzik! :)

Vali írta...

Ez olyan igazi otthon készült torta. Nem olyan mű amiket lehet kapni a cukrászdákban. A belcsín néha (többször) sokkal fontosabb mint a külcsín. Nálunk az "elrontott" süti is elfogy az utolsó morzsáig, míg a cukiból hozott megy a kutyáknak vagy a kukának.

Bianka írta...

Olyan kedvesek és jók vagytok hozzán. Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Csibe írta...

Amióta Dokinál megláttam, azóta ácsingózom rá :) valamikor neki kell ugranom, addig is kérnék szépen!

Gizi írta...

Nagyon guszta!!!! Én is kérhetnék egy szeletkét?:)
Jó régen én is csináltam, piskóta alappal és egy rétegben van rajta a túró, az is finom, de kipróbálom ezt a változatot is.

Kata írta...

Te is??? én is:)))

judy írta...

Bianka,dij vár nálam!!!Szép napot kivánok!!!

Bianka írta...

Köszönöm

Judy megyek megnézem :)

Reka írta...

Szuperul nez ki. Csak egy gond van vele: nem a mi asztalunkon van :-)))). Gratula !!!!

Jutka írta...

Nagyon finom, imádom a túróst :)

LINDA írta...

A férjem imádja a túró rudit, jegyzem ezt a receptet! Szerintem az első képen kifejezetten gusztusosan néz ki, és bizton nagyon finom! :)

Krisz írta...

Biztos az én ízlésemmel van a baj akkor, de szerintem ez GYÖNYÖRŰ!!! :) Látszik, hogy kézműves! És ettől még szebb! - Mindenképp meg fogom csinálni valamikor, viszont nincs ötletetek, hogy a zselatint és fixálót hogy lehetne kihagyni? Az én kedvesem bizony meg nem eszi, ha ilyenek vannak benne. :D Hogy oldhatnám meg? Vagy akkor totál szétesik? :S

Bianka írta...

Köszönöm

Krisz sajnos ilyen téren nem tudok segíteni

Eszter írta...

Szia!

A zselatin fix-ből tényleg ilyen sok kell bele?
Én a Dr. Oetker féle 20 g-os zs.fixet kaptam. Abból kell 1-1 csomag mindkét túrórétegbe?

Köszi

Bianka írta...

Szia!

Szia szerintem elég a fele egy-egy rétegbe. Pl más receptek kis tasakos sima zselatin írnak, vagy kiskanálnyit
A túró részt ennek a receptnek az alapján készítettem és ott kettőt kér

http://mohakonyha.blogspot.com/2010/09/turo-rudi-torta.html