2010. júl. 4.

Zakuszka

Anyu „titkos” receptkönyve alapján:
5 kg padlizsán – 2 kg pritamin paprika vagy kápia paprika – ½ kg hagyma – ¾ l olaj – 4 db kicsi paradicsom püré – 1 nagy fej fokhagyma – só – egész bors (kb 15 szem) – 5-6 babérlevél

A padlizsánt (vásárlás technikája, minél könnyebb annál jobb, mert akkor kevesebb benne a mag) és a paprikát megsütjük. Általában anyum a tűzhelyen, egy platnin sütötte, mert sokkal finomabb íze lesz, ha nyílt lángon készül, mint a sütőben. Össze sem lehet hasonlítani. Pótanyum már a telken, a grillen. Na ez az igazi :) Ma mi is megyünk a barátainkkal így készítek egy csomó sültpaprikát :)
Míg az összes meg nem sült egy tálba tesszük letakarva, majd megszabadítjuk a héjától és a padlizsánokat félretesszük egy szűrőbe, hogy kiengedjék a levet. Az összes zöldségünket átnyomjuk a darálón, majd egy nagy lábosba feltesszük főni. Folyamatos kevergetés mellett, hozzáadjuk az olajat, a paradicsompürét és a fűszereket. Addig kell főzni, míg az olaj ki nem csapódik a tetejére. Utána tölthetjük is az üvegekbe, majd mehetnek nedves dunsztba. Első nap ½ órára, másnap 1 órára.

13 megjegyzés:

Thrini írta...

Fincsi lehet! Én még nem készítettem soha.

Adri írta...

Én kérnék is rögtön! Imádom!!!

Dia írta...

Sohasem ettem még ilyet! Megkóstolnám!

kempfcandi írta...

Ismerősömék terítették a bolti, üveges változatát, anyum annyira imádta. Mikor megszűnt kapott egy kartonnal.
Kiírom a receptet, csinálok neki...le lesz nyűgözve.
Mi grill csirkére kentük és úgy faltuk, isteni volt!

pitypang írta...

Hallani már hallottam,de fogalmam sem volt,hogy eszik-e vagy isszák :):)

sedith írta...

Pedig még nem késtél el vele, készítésének szezonja inkább augusztus végén, szeptember elején van, amikor mindennek itt a szezonja. :)
A hozzávalókat elnézve, azt tapasztaltam, hogy mi paprikásabban készítjük, 5 kiló jár az adagba. Eredetileg valóban, szemes bors jár bele, de mi már régóta lecseréltük őröltre, mert mindig zavart, amikor ráharaptunk egy-egy szemre.:)
Amúgy nagyon guszta, mi is szeretjük, minden évben szoktam készíteni 2-3 adaggal, és nemcsak padlizsánosat. :)
Puszi

Gizi írta...

Nagyon guszta!! Én még soha nem ettem, pedig fincsi lehet.:)

Bianka írta...

Köszönöm!
Mindenkinek ajánlom legalább egyszer megkóstolni, mert isteni, főleg vastagon friss kenyérre kenve

Sedith valóban praktikusabb az őrölt változat. Hű nem hiszem, hogy neki fogo állni, de padlizsánt és paprikát sütök le a mélyhűtőbe. Anyu is van még ezen kívül vagy három receptje, de nekem ez a kedvencem.

Mary írta...

Még nem ettem de nagyon jól néz ki! :)

Ági írta...

Imádom!!! Erdélyben ettem először, abbahagyhatatlanul finom eledel. Ráadásul.. képzeld, Edithtől is kaptam a nagy találkozásunk alkalmával egy üveggel.

Ezt a receptet meg én mentem el most.

Ági

Latsia írta...

Asszem eljött az idő, hogy csináljak én is... mármint, hogy egy jót.
Mert rossz zakuszkát már legaláb 2x sikerült gyártanom:-))
Benned bízom, úgyhogy megvárom a hajnalt és megyek a piacra a hozzávalókért!:-)

Eisenstock Ildikó írta...

Az én zakuszka receptem majdnem ugyanez, mindössze abban különbözik, hogy én előbb olajon megpárolom a hagymát és a paprikát, és csak azután darálom vagy turmixolom. Abban viszont pedig teljesen egyet értek veled, hogy a padlizsán csak tűzön sütve az igazi!

Bianka írta...

Köszönöm Lányok!

Latsia nem tudom ott nálatok mikor minek van a szezonja, de itt nálunk tényleg ráérős még az elkészítése. Remélem sikerülni fog :)