2013. ápr. 5.

Darázsfészek


Kedvenc kelt tésztás süteményem, vagy péksüteményem. Mindenki annak hívja, aminek akarja. A receptet még édesanyám régi kézzel írott receptes füzetével örököltem. Családunk rajongott érte, és mindig az utolsó csiga volt a legfinomabb :D A csodája az egyszerűségében rejlik, abban hogy alig van benne valami és mégis tele van élettel, ízekkel. 

Tészta: 500g liszt – 2 tojás – fél kocka élesztő – fél bögre tej – 2 kanál cukor
Krém: 250 g margarin vagy vaj – 200 g cukor + 2 vaníliás cukor – 1 kanál vanília aroma vagy esszencia
Tetejére: 3 dl tej – 1 kanál cukor – 2 vaníliás cukor 

Felfuttatjuk az élesztőt, a fél bögre tejben (cukor – langyos tej – pici liszt – meleg hely), majd hozzáadjuk a liszthez, tojáshoz. Kézzel dolgozzunk, mert egy kemény masszát kapunk. Nagyon fárasztó és idegtépő az összeállítása. Főleg a nyújtás mert ugrik vissza. Ha még szükséges, adjunk hozzá langyos tejet.
Hagyjuk pihenni, míg bekeverjük a vajat a cukrokkal és aromával. Majd lisztezett felületen nyújtsuk kb. egy ujjnyi vastagra, kenjük meg a krémmel, szorosan tekerjük fel, majd egy kicsit emelgetve igazítunk, hosszítunk rajta. Vágjuk két ujjnyi vastag szeletekre és helyezzük egy vajjal kikent tepsibe. Hagyjunk közte helyet, mert kelesztés és sütés közben nőnek. Ezek után két órán át meleg helyen pihentetjük, kelesztjük. Szépen a duplájára dagadnak. 180 fokos előmelegített sütőben kezdjük el sütni. Mikor kezd arany barnává válni, locsoljuk meg a az édesített tejjel. Minden csigára kb. két evőkanál szükséges. Tegyük vissza még pár percre, de figyeljük, hogy az alja ne égjen oda. Ha viszont a teteje égne, lazán fedjük le fóliával. Sütő függő. Ha kész egyből vegyük ki a tepsiből, mert a tej karamellizálódik, így még fel lehet venni, nem tapad oda. 

3 megjegyzés:

Latsia írta...

Én eddig csak a diós változatot ismertem, de ez annyira szép és gusztusos, hogy listára vettem! :)
Puszi!

Latsia írta...

Én eddig csak a diós változatot ismertem, de ez annyira szép és gusztusos, hogy listára vettem! :)
Puszi!

Katalin505 írta...

Már régóta keresem ezt a változatot. Édesanyám kedvence volt. A receptes füzete a költözéskor elkallódott. Köszönöm.