2010. jan. 29.

Gombás üvegtészta, sült csirkével „D,V”

Fontos: azok, akik most kezdték el a diétát, vagy még mindig tartják, főételként fogyasszák husi nélkül, mert elég tápláló. A vegetáriánusoknak meg evidens. Viszont akinek csak a testsúly megtartása a célja vagy a családnak készíti finom, csirke illetve pulykahússal isteni menü.

Egy egész napos google utánaolvasás után, most már biztosan tudom, hogy az üveg tészta a legkevesebb kalóriát tartalmazó tésztaféle. Mungóbabból kivont keményítőből és vízből készítik, tojás hozzáadása nélkül. Az üvegtészta egyébként, gazdag vitaminokban, valamint vasat, kalciumot és foszfort tartalmaz, és mivel alacsony a kalória-, és szénhidráttartalma, cukorbetegek számára is fogyasztható. És igen mi is :) az örökké diétázó nemzedék. A másik a rizsből készült is megfelelő.
Na, már most én a babosat akartam venni, a vékony fajtát. El is mentem a Lehel piacra, de zárva volt a bolt, így az arabnál a rizseset vettem és ne tudjátok meg, mekkora meglepetést ért. Az, hogy kevesebb a kalória értéke az összes átlagos tésztánál. El sem hiszitek, de 307 kcal/100g

Köret: 10dkg üvegtészta – 4 közepes fej csiperkegomba (lehet erdei, vagy ki mit szeret) – 1 hagyma – 1 paprika – 1 paradicsom (elhanyagolható) – 1 gerezd fokhagyma – só – bors – pirospaprika – majoranna – a végén szerecsndió

Hús: 3-4 csirkecomb – csirkefűszer – paprika – hagyma – 4-5 gerezd fokhagyma – egy kis bor.



A tészta trükkje nem szabad főzni, csak forrázni.
A forrásban lévő vízbe tesszük, majd lefedjük és levesszük a tűzről. Kb. 2 perc alatt megpuhul, de ízlések és pofonok, inkább kóstolgassuk, van aki keményebben van aki puhábban szereti, de tapasztalatból, szerintem ennyi idő bőven elég

Egy kis olajon megpirítunk egy hosszában szeletelt hagymát, majd hozzáadjuk az ugyancsak hosszúkásra vágott paprikát és paradicsomot. Ha kész megfűszerezzük. Most mindenből kevesebbet, nem gombapörköltet készítünk. Öntsük fel egy kis vízzel, hogy a pirospaprika ne égjen oda, majd hagyjuk öt percig rotyogni, hogy az ízek összeérjenek. Utána hozzáadhatjuk a kockákra vágott gombát. Ha szeretitek, tehettek hozzá egy kis préselt fokhagymát, ahogy én is tettem, majd egy-két reszelés szerecsendiót (óvatosan nehogy „szappan ízűvé” váljon) és sót vagy ételízesítőt. Ha a gomba megfőtt ráöntjük a már leszűrt tésztát.

A husikat jól megfűszerezzük, és tepsibe fektetjük egy kis olaj hozzáadásával. Köré szórunk nagy darabokra szelt hagymát, paprikát és fokhagymát, majd ráöntjük a deci fehérbort. Ha szükséges egy kis vizet is. Lefedve megpároljuk, majd kitakarva készre sütjük.
Aki nem szereti a bort, tehet rá sört vagy alkohol nélkül is elkészítheti.
Diétázok: mi is rakhatunk hozzá bórt módjával, csak az íze kedvéért .

Az egész étel kalória tartalma, hús nélkül kb. 470 kcal (kb. 100g-os alapanyagokkal számolva), de adagonként ezt még le kell osztani, attól függően ki mennyit eszik.

2 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon jól néz ki! A rizsből készült üvegtészta szerinted GM?

Bianka írta...

Jó kérdés, de szerintem igen,elolvasom a zacsin lévő összetételt.....igen az :)