2010. febr. 3.

Fokhagymás tojásos, Bundás kenyér

Nagyon kevés kenyeret eszünk, és mindig ránk szárad. Sokszor csak akkor vesszük észre, amikor már beton keménységűre, de néha menthető.
Szombaton vettünk egy kiló kenyeret, ma kedd van. Három napos, de már nem igazán élvezhető szendvicsként, így a B terv mellett döntöttem és felhasználom bundás kenyérnek vacsorára. Csak egy kisebb finomítással, hogy magába a tojásba préselem a fokhagymát, amitől hihetetlen pikáns, aromás, finom íze lesz. És az illatok leírhatatlanok. A lényeg gyors, finom és laktató.

Pár szelet közepes vastagságú kenyér, egészben vagy félbe vágva, tojás, pár korty tej, só, 1 gerezd fokhagyma. Úgy kell számolni a tojások számát, hogy két kenyérhez kb. 1 tojás és így tovább. Egyszer magos kenyérből készítettem, nagyon finom volt, mert a héján lévő magvak is megpirultak, amitől egészen különleges lett.


A kenyéren kívüli hozzávalókat jól felverjük és közben préseljük bele a fokhagymát. Az olajat előre forrósítsuk fel. A kenyerek mindkét oldalát beleforgatjuk a tojásba, én egyszer meg is nyomkodom. Majd egyből süssük ki, szép arany, vagy sötét barnára. Ki hogy szereti. Mi inkább sötétebbre. Itatós papírra szedve, lecsepegetve, forrón, natúr formában, reszelt sajttal vagy tejföllel tálalhatjuk is.

Nincsenek megjegyzések: