2010. febr. 20.

Szecsuáni csirke zöldséggel, innen is, onnan is, majd ez lett… :) „D”

Most készítettem életemben először. Nézegettem a google-ban és egyik receptben ezt a másikban azt írta. Egyikbe kell bor, a másikba nem, egyikbe ecet a másikba mogyoró és így tovább. Erre fogtam magam, mivel nem volt más választásom és több receptet összepárosítottam. Ez lett belőle. Az a lényeg, hogy brutál finom, mennyei és máskor is így készítem el :)
Viszont most az elején megjegyzem, hogy nem eszem erősen csípős ételeket, max., ha igen az a magyaros pizza, de arról is leszedem a paprikát és csak a belesült íze is elég az ízlelő bimbóimnak. Viszont aki erősen csípősen szereti, tegyen hozzá chilit, csípős olajat vagy csípős paprikát stb…. És mivel volt még a diétás korszakról egy csomó mirelitem, nem friss zöldségekből készítettem, hanem mirelit wok kínai zöldség keverékből. De szerintem ettől lett, olyan egzotikus :)

Wok, kínai vagy thai mirelit zöldség keverék – 2 csirkemell vagy comb – reszelt vagy őrölt gyömbér – 2-3 kanál szójaszósz – 1 arasznyi póré hagyma – 2 gerezd fokhagyma – só – bors – egy kanál bor – 1 mokkáskanál cukor – 1 kisebb kanál keményítő – szezámolaj (nekem csak sima volt) – Kotányi Shanghai wok fűszerkeverék

A csirkéket félujjnyi csíkokra vágjuk. Egy tálban elkeverjük a szójaszószt, az olajat, a mokkáskanál őrölt gyömbért, borst és sót (óvatosan) és aki szereti a csípős adalékot. Majd ráöntjük a húsra és hozzáadjuk a vékony karikákra vágott hagymát és préselt fokhagymát. Legalább egy fél órát állni hagyjuk. A húsos keveréket egy wokba öntve jól megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldséget ekkor megszórtam egy mokkáskanál Kotányi wok keverékkel, majd pár kanál húsleves lével felöntjük, ha nincs vízzel. Mikor kész a zöldség is, beleöntjük a már előre egy másik tálacskában elkevert szószt (egy kanál bor, mokkáskanál cukor és 1 kanál keményítő vagy liszt és egy kis hideg víz) és állandó kevergetés mellett pár percig alacsony lángon addig forraljuk, sütjük, amíg besűrűsödik. Magában, rizzsel vagy rizstésztával tálalhatjuk is. Még tehetünk hozzá mogyorót vagy szezámmagot is.


7 megjegyzés:

Adri írta...

Ez is nagyon jól néz ki, bizti nagyon finom!
És hát az sem elhanyagolható, hogy gyors és egészséges is!:)

Liza írta...

Nagyon szeretem az ilyen zöldséges húsokat, szívesen megkóstolnám!!

Bianka írta...

Azért készítettem én is, mert még a család olyan tagja is megeszi aki nem rajong a zöldségekért :)

Ágnes írta...

Jaj nekem, még jó, hogy az előbb ebédeltem! Szinte érzem az illatát. Mesteri mű :-) Ágiii

Andi írta...

De guszta!
Képzeld nem találok olyan szója szószt, amibe ne lenne glutén....csak tudnám miért tesznek bele. Mert alapban a szóját ehetnénk. Annyira szeretem az ilyen kajákat!!!!

Bianka írta...

Köszi Ágiii!

Andi megnézem majd a Lehelen, mert ott nagyobb a választék

szepyke írta...

El is hiszem, hogy jó kis kaja! De még hogy elhiszem!:)