2010. márc. 19.

Tésztájában sajtos, sonkás (szalonnás) pogácsa

Hétvégéről még maradt egy kis jó, húsos kolozsvári szalonna. Igazából semmi jobb nem jutott eszembe, mint ez a pogácsa. Ebből is látszik, hogy nem csak sonkát, de szalonnát, tarját vagy bármilyen nemű kockázható felvágottat is rakhatunk bele. Talán még virslivel, vagy kolbásszal sem lehet rossz. Az biztos, hogy nem érte meg, hogy kihüljön.


2 dl tej – 8 dkg vaj – 20 dkg liszt – 1 mk. szódabikarbóna – 2 tojás + 1 a kenéshez – 5 dkg karaván sajt – 10 dkg sima mondjuk trapista sajt – 20 dkg sonka, vagy szalonna – só

A tűzhelyen egy edénybe, beletesszük a tejbe a vajat és felolvasztjuk benne, utána lassan adagolva már levéve a tűzről hozzákeverjük a lisztet és a sót. Nem baj, ha csomós marad, mert úgy is elővesszük robotgépet :)
A só mennyiségét nem tudom meghatározni, mert függ attól is milyen szalonnát vagy sonkát használunk, mert annak is van egy alap fűszerezése. Így a sóval óvatosan, inkább az egész összeállításnak a végén kóstoljuk meg.
Hagyjuk pár percig hűlni a lisztet, elég addig, amíg lereszeljük a sajtot. Majd a tojásokat egyenként jól-jól keverjük össze a masszával és tegyük bele a szódabikarbónát is. A végén a sajtot és a sonkát. Egy kicsivel nagyobb dió nagyságú gömböcöket formálunk és sütőpapírra tesszük egy kis távolságot hagyva. Majd a tetejét megkenjük tojással. Előmelegített sütőben 180 fokra levéve készre sütjük.

9 megjegyzés:

Adri írta...

Ez mennyei lehet! Férjem imádná, és biztos, hogy nálunk sem lenne ideje kihűlni! :)
Ezt tuti kipróbálom!!!

DebiGabi írta...

Van kedved egy-két kérdésre válaszolgatni????

Bianka írta...

Szívesen :)

Bianka írta...

Adri remélem ízleni fog a férjednek.

egycsipet írta...

:) Szuper lehet, nagyon guszta!

Kiskukta írta...

Ez nagyon ütős! Szívesen ennék párat:))

Edó írta...

EZ komoly:))nekem nagyon tetszik,isteni fincsi lehet.Receptet vittem!

Chef Viki írta...

Ez mekkora! Isteni finom lehetett!

Vittem én is az ötletet!

Bianka írta...

Remélem mindenkinek bejön :)