2010. júl. 23.

Cukkinis, padlizsános puliszka tekercs VKF XXXVI.


Korai feltenni a blogba, de szabadság miatt most publikálom a VKF feladatot, mert a hivatalos időben nem leszek gép közelben :)
Nos, ez egy nem hivatalos nemzeti étel, inkább nemzetek étele, mivel
Sedith felhívásában a „Világjáró fazék” volt a jelszó :).
Mint tudjátok tőlünk keletre és délre igen kedvelt a puliszka más néven polenta. Eszik sósan, édesen, köretnek, főételnek és rengeteg variációban, amit csak elbír a képzelet. Tényleg változatos, olcsó, gyorsan elkészíthető és ami nem mellékes nagyon finom. Én a keleties irányt céloztam meg és padlizsán, cukkini keverékével tettem élvezetessé. Ami egy szaftosabb hús mellé köretnek, de ahogy én ettem magában isteni kovászos uborkával, főételként is tálalható.

1 nagyobb hagyma – 1 paprika – 1 paradicsom – 2 gerezd fokhagyma – 1 kicsi cukkini – 1 fél kisebb padlizsán – só – bors – majoránna – kiskanál pirospaprika – 1 púpos kanál paradicsompüré – cukor - petrezselyem
1 l víz – 180 g kukoricadara – só
Készítünk egy lecsószerű alapot. Mindent nagyon-nagyon vékonyra és hosszúkásra vágunk. A cukkini és padlizsán szeleteket a zöldségpucolóval hámozzuk, hogy vékony darabokat kapjunk, amit még ketté is vehetünk, hogy jó töltelék legyen.
A hagymát egy kis olajon üvegesre pároljuk, majd sorban hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát és paradicsomot. Ha összeértek, megszórjuk, borssal, majoránnával, petrezselyemmel, sóval (vagy ételízesítővel), és a pirospaprikával. Alá öntünk egy nagyon kevés vizet, hogy ne égjen oda, de a végén egy sűrű alapot kapjunk. Hagyjuk vagy tíz percet lassú lángon főni, majd adjuk hozzá a padlizsánt és cukkinit. Ha megfőttek (nem kell sok idő, mert vékonyak), hozzáadjuk a paradicsompürét, csipet cukrot és hagyjuk még pár percig rotyogni. Tényleg legyen sűrű.

Közben feltesszük a puliszka vizét (egy csapott kiskanál sóval) és ha forr, beleszórjuk a darát. Lassú tűzön gyakori keverés mellett 15-20 perc alatt készre főzzük. Óvatosan, mert nagyon fortyog és kicsap, így amikor nem keverjük, tegyünk rá fedőt. Sűrű kásaszerű masszát kapunk, ami még ilyenkor egy kicsit hígabb és pár percen belül megdermed. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Az asztalunkra fektessünk el egy fóliát, kenjük meg vékonyan olajjal, majd öntsük rá a puliszkát. Egy vizes kanálla simítsuk el, de ne túl vékonyra. Kb. egy kisújnyi vastagra. Hagyjuk egy kicsit hűlni, dermedni, (kb 5 perc) majd tegyük rá a zöldséget és óvatosan a fólia segítéségével tekerjük fel. Jól csavarjuk be, hogy ne tudjon deformálódni, tegyük hűtőbe, míg teljesen kihűl és összeáll, de a legjobb egy nappal előtte elkészíteni. Hidegen vágjuk, majd a szeleteket melegítsük át.Ha nem akarunk a tekerccsel pepecselni rakott formában is elkészíthetjük. Az edény látványra ijesztő, de ha fél napra beáztatjuk, még vakarni sem kell, mert a puliszka elválik az edénytől és már moshatjuk is el.

12 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Nyami :-) Nagyon tuti, imádom a puliszkát is, a lecsót is!

egycsipet írta...

Nagyon jól hangzik! :)

Névtelen írta...

Húú, marha guszta, küldj majd Sopron felé egy kicsit, jó?:)

Livi írta...

Nagyon jól néz ki!!!

Reka írta...

Igy meg nem keszitettem puliszkat, de fogok!!!!
Most olvastam elopszor sedith oldalan errol a vilagkoruli fazekrol. Erdekes otlet !!!!
Gratula!!!!

Juci írta...

Juj, de izgalmas! Ki fogom próbálni!

Csibe írta...

Nekem is nagyon tetszik!

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm :)

Kiskukta írta...

Fincsi, nagyon szeretem a puliszkát!

sedith írta...

Köszi, szépen, Bianka, megkaptam, mentettem a linket! Érezzétek jól magatokat!:)

Dia írta...

Nagyon különleges étel!

M írta...

Ez nagyon tetszik! :)