Hirtelen ötlettől vezérelve készült az egész, mivel egy másik sütiből meggyem és túróm is maradt. Vacsorára egy kis meleg tejjel, másnapra péksüteményként munkába reggelire tökéletes. A meleg tej nem azért kell, mert kemény, hanem mert én szeretem a péksütiket tejjel enni :) Tudom, sokan irtóznak tőle, férj is, ha magában van, de én nyáron hidegen is szeretem szomjoltónak, vagy egy zsírósabb étel után is nagyon jól esik egy pohár tej.
Tészta: 50 dkg liszt – 4 dkg élesztő – 3,5 dl tej – 2 ev. olaj – 5 dkg cukor – csipet só
Töltelék: 250 g túró – 4 dl tej – 1 tojás – 1 vaníliás pudingpor – ízlés szerint cukor és vaníliás cukor – citrom reszelt héja – 2 kanál liszt – 2 marék meggy – 5 dkg margarin a belső kenéshez és 1 tojás a külsőhöz
Kezdjük a töltelékkel. Szűrjük le a meggyet, hogy legyen ideje kicsepegni. Most kivételesen nem por alakban tettem bele a vaníliás pudingport, hanem megfőztem, hogy ezzel is több tölteléket kapjak, mert a 250g túró azért nem túl sok.
Leírás szerint főzzük meg a vaníliás pudingport, de csak 4 dl tejjel. Hagyjuk hűlni. Addig előkészíthetjük a tésztát.
Igazából bármilyen kelt tészta sütemény kelt tésztáját fel lehet használni. Biztos mindenkinek van egy kedvenc alaptésztája. Nekem most erre esett a választásom.
Felfuttatjuk az élesztőt (langyos tej – elmorzsolt élesztő – 1 kiskanál cukor – 2 kiskanál liszt – meleg hely). Ha szépen feljött hozzákeverjük a robotgép csigás végével a liszthez és a többi hozzávalóhoz. Addig keverjük, míg el nem válik a keverőtál falától.
Fejezzük be a tölteléket. Robotgéppel keverjük habosra a pudingot a túróval, tojással, liszttel, citrom reszelt héjával és még ízlés szerint tegyünk hozzá cukrot és vaníliás cukrot.
Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát és enyhén kenjük meg egy tollal vagy ecsettel a felolvasztott margarinnal. Tegyük rá a túrótölteléket és szórjuk meg a meggyel és tekerjük fel. Vágjuk legalább 3 ujjnyi szeletekre. Lehet simán csiga vagy háromszög formában is. Jelen esetben a háromszöget választottam. Tegyük őket egy nagy sütőpapíros tepsire, közte helyet hagyva, mert nőnek, majd 1 órát meleg helyen pihentessük. Ha letelt az idő kenjük meg, egy kis vízzel elkevert tojással és 180 fokon süssük készre. Ha nagyon égne a teteje, fedjük le fóliával, a fényes felülettel felfelé.
Tészta: 50 dkg liszt – 4 dkg élesztő – 3,5 dl tej – 2 ev. olaj – 5 dkg cukor – csipet só
Töltelék: 250 g túró – 4 dl tej – 1 tojás – 1 vaníliás pudingpor – ízlés szerint cukor és vaníliás cukor – citrom reszelt héja – 2 kanál liszt – 2 marék meggy – 5 dkg margarin a belső kenéshez és 1 tojás a külsőhöz
Kezdjük a töltelékkel. Szűrjük le a meggyet, hogy legyen ideje kicsepegni. Most kivételesen nem por alakban tettem bele a vaníliás pudingport, hanem megfőztem, hogy ezzel is több tölteléket kapjak, mert a 250g túró azért nem túl sok.
Leírás szerint főzzük meg a vaníliás pudingport, de csak 4 dl tejjel. Hagyjuk hűlni. Addig előkészíthetjük a tésztát.
Igazából bármilyen kelt tészta sütemény kelt tésztáját fel lehet használni. Biztos mindenkinek van egy kedvenc alaptésztája. Nekem most erre esett a választásom.
Felfuttatjuk az élesztőt (langyos tej – elmorzsolt élesztő – 1 kiskanál cukor – 2 kiskanál liszt – meleg hely). Ha szépen feljött hozzákeverjük a robotgép csigás végével a liszthez és a többi hozzávalóhoz. Addig keverjük, míg el nem válik a keverőtál falától.
Fejezzük be a tölteléket. Robotgéppel keverjük habosra a pudingot a túróval, tojással, liszttel, citrom reszelt héjával és még ízlés szerint tegyünk hozzá cukrot és vaníliás cukrot.
Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát és enyhén kenjük meg egy tollal vagy ecsettel a felolvasztott margarinnal. Tegyük rá a túrótölteléket és szórjuk meg a meggyel és tekerjük fel. Vágjuk legalább 3 ujjnyi szeletekre. Lehet simán csiga vagy háromszög formában is. Jelen esetben a háromszöget választottam. Tegyük őket egy nagy sütőpapíros tepsire, közte helyet hagyva, mert nőnek, majd 1 órát meleg helyen pihentessük. Ha letelt az idő kenjük meg, egy kis vízzel elkevert tojással és 180 fokon süssük készre. Ha nagyon égne a teteje, fedjük le fóliával, a fényes felülettel felfelé.
19 megjegyzés:
Bianka,így reggeli előtt tökéletes :-),nagyon guszta!
Valóban együtt szuper! De külön-külön is!
Jöhet egy tízóraira:)
Én is kérek Bianka!:)
Jól jönne a kávémhoz!:-)Fincsi lehet!
Nyithatom az ablakot?? :)
Nagyon finom lehet! Meggy, túró... a kedvenceim!
A töltelék nagyon jól hangzik!
Én is nagyon szeresssem! :)
Recept mentve!
Fincsi lehet! A tejet még én is szeretem, pont úgy ahogy leírod :)))
Nagyon guszta,kérhetek egy falatot?
merénylet a fogyókúrám ellen ez a recept:)
Bianka-Nagyon tetszik a blogod, és örvendek hogy egymásra találtunk. Nagyon finom az a kis sütemény a turóval, és meggyel.
Sokkal finomabbak az otthon készitett dolgok. A mandulás borsos csirke is igazán szép, is gusztusos. Megfigyeltem hogy nálatok is sok külföldi módos ételek mennek.
Köszönöm a kedves kommentárodat a blogomon, és persze a követést is amit máris viszonoztam!
Látom már, sorstárs vagy-én is imádom a kelteket:))) Szuper ez is!!
Azt a tejet capuccinóra cseréljük, s már meg is rendeltem, ha lehet!:-))
Én tejjel is szívesen elfogadok egy kis kóstolót! A péksütiket, mézeseket mindig tejjel eszem, szerintem azzal együtt tökéletesek! :-)) Nagyon guszta péksütit alkottál! :-)))
Umplutura cu ciurese si budinca cred ca este grozava. Voi retine reteta.
Jöhet így ahogy van, na persze ha még jut belőle.:))
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm
Na igen... meggy és túró... kelt tészta... isteni lehet... vagyis gondolom már volt!:-)
Megjegyzés küldése