Mint már többször is írtam és nem elégszer, hogy kedvenc desszertjeim, péksütieim a kelt tészták. És sajnos, de csak azért mert nem egy diétás koszt, készítése is nagy élvezetet nyújt. Bár hülyén hangzik, de nyugtató hatással van rám és az illata elvarázsol.
Nos, akkor itt lenne a következő áldozat. Tücsökbogár Kombe tésztája és az én Túrós Batyum töltelékének kombinációja.
Tészta: 3,5 dl tej – 1-2 dl víz – 2 evőkanál cukor – bő csipet só – 60 dkg liszt – 2,5 friss élesztő – belső kenéshez 10 dkg margarin és 5 kanál olaj
Töltelék: 500g túró – 4-6 evőkanál cukor (én 4, de ízlés kérdése, kóstoljuk) – 2 vaníliás cukor – 1 citrom reszelt héja – 2 tojás – 2 evőkanál liszt
+1 tojás kenéshez
Elkészítjük a tölteléket. A túrót és az összes hozzávalóját jól elkeverjük.
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt (langyos tej – 1 kanál cukor – 2 kiskanál liszt, élesztő, meleg hely). Ha szépen megnőtt hozzáöntjük a liszthez és a többi hozzávalóhoz. A robotgép csigás végével dolgozzunk, míg el nem válik az edény falától. Közben adjuk hozzá a langyos vizet. Kb 1,5 deci kellett, de ez függ a liszttől is, így az a lényeg, hogy egy puhább de jól nyújtható nem szakadó tésztát kapjunk.
A vajat olvasszuk meg és keverjük hozzá az olajat. A kelt tésztánkat osszuk 3 fele, és jól lisztezett munkapulton vagy deszkán, mindegyik részt nyújtsuk vékonyra, de ne lyukadjon ki. Az alsó lapot bőven (tocsogjon) kenjük meg az olajos margarinnal, majd tegyük rá a következő lapot, amit megkenünk a túróval, következő lapot meg újra olajos margarinnal. A két hosszabbik oldalát hajtsuk fel egymással szemben. Majd a két rövidebbik oldalát is. Ne egymásra lapoljuk csak érjenek össze. Majd a hajtogatásokkal lefele tegyük egy kivajazott tálba vagy kis tepsibe. Az a lényeg, hogy magas peremű legyen, hogy felfele tudjon nőni és ne bukjon oldalra a tálon kívül. Én a zománcozott pataki tálba tettem és így is sikerült egy kicsit. Vagdossuk be. Nem tudom, hogy miért kell, de így írja a tészta recept :). Vagyis csillag alakban vágjuk át késsel vagy pizzaszeletelővel, vagy ahogy én tettem nagyobb rácsos formában. Meleg helyen pihentessük egy órát. Utána kenjük meg az egy kanál vízzel elkevert tojással, és előmelegített 180 fokos sütőben, 35-40 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk be fóliával. A fényes felületével felfelé nézve, de akkor is a sütés vége előtt vegyük le, hogy a teteje is megpiruljon. Elég magas tészta, így lehet, hogy sütőtől függően több idő kell.
Langyosan és hidegen is remek, bár nekem hidegen jobban ízlett.
Nos, akkor itt lenne a következő áldozat. Tücsökbogár Kombe tésztája és az én Túrós Batyum töltelékének kombinációja.
Tészta: 3,5 dl tej – 1-2 dl víz – 2 evőkanál cukor – bő csipet só – 60 dkg liszt – 2,5 friss élesztő – belső kenéshez 10 dkg margarin és 5 kanál olaj
Töltelék: 500g túró – 4-6 evőkanál cukor (én 4, de ízlés kérdése, kóstoljuk) – 2 vaníliás cukor – 1 citrom reszelt héja – 2 tojás – 2 evőkanál liszt
+1 tojás kenéshez
Elkészítjük a tölteléket. A túrót és az összes hozzávalóját jól elkeverjük.
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt (langyos tej – 1 kanál cukor – 2 kiskanál liszt, élesztő, meleg hely). Ha szépen megnőtt hozzáöntjük a liszthez és a többi hozzávalóhoz. A robotgép csigás végével dolgozzunk, míg el nem válik az edény falától. Közben adjuk hozzá a langyos vizet. Kb 1,5 deci kellett, de ez függ a liszttől is, így az a lényeg, hogy egy puhább de jól nyújtható nem szakadó tésztát kapjunk.
A vajat olvasszuk meg és keverjük hozzá az olajat. A kelt tésztánkat osszuk 3 fele, és jól lisztezett munkapulton vagy deszkán, mindegyik részt nyújtsuk vékonyra, de ne lyukadjon ki. Az alsó lapot bőven (tocsogjon) kenjük meg az olajos margarinnal, majd tegyük rá a következő lapot, amit megkenünk a túróval, következő lapot meg újra olajos margarinnal. A két hosszabbik oldalát hajtsuk fel egymással szemben. Majd a két rövidebbik oldalát is. Ne egymásra lapoljuk csak érjenek össze. Majd a hajtogatásokkal lefele tegyük egy kivajazott tálba vagy kis tepsibe. Az a lényeg, hogy magas peremű legyen, hogy felfele tudjon nőni és ne bukjon oldalra a tálon kívül. Én a zománcozott pataki tálba tettem és így is sikerült egy kicsit. Vagdossuk be. Nem tudom, hogy miért kell, de így írja a tészta recept :). Vagyis csillag alakban vágjuk át késsel vagy pizzaszeletelővel, vagy ahogy én tettem nagyobb rácsos formában. Meleg helyen pihentessük egy órát. Utána kenjük meg az egy kanál vízzel elkevert tojással, és előmelegített 180 fokos sütőben, 35-40 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk be fóliával. A fényes felületével felfelé nézve, de akkor is a sütés vége előtt vegyük le, hogy a teteje is megpiruljon. Elég magas tészta, így lehet, hogy sütőtől függően több idő kell.
Langyosan és hidegen is remek, bár nekem hidegen jobban ízlett.
16 megjegyzés:
Szóval elkészült! :D
Nagyon irigylem a pataki táladat! :DD
Nagyon brutál......:oDDD
Jaj, de szép! És mekkora sütőtálban sütöd? 60 dkg lisztből ez egy hatalmas adag lesz, nem? Mennyi ideig marad friss, mert ezt mi napokig ennénk. Nálad hány napot ért meg?
Köszönöm Lányok :)
Szepy a tál mérete 27X18cm. Viszont örültem volna , ha egy kicsit magasabb, mert enyhén kibukott. Nem vészesen, de mégis. Hű elég tömény nem lehet sokat enni belőle. Nekünk kettőnknek két és fél napra volt elég (férj nem nagy étkű). Ha jól letakarod, akkor puha marad, én ma ettem meg reggelire a maradékot és ez a 3. napja :)
Gyönyörű lett, szinte kiugrik a tálból - az ember szájába :) Én is imádok kelt tésztákat csinálni, még mindig el tudok azon csodálkozni, hogy jéééé, hogy megnőtt!
Jaj, de gyönyörű!
Szívesen beleharapna az ember annyira jól néz ki!
Édesen még nem készítettem el, de nayon fini lehet!:-)
Gyönyörű lett, az ember rögtön gusztus is kap rá!
(Egyébként engem is megnyugtat a kelt tésztával való foglalatoskodás.
:))
Istenien néz ki! :-DDD
Fincsi lehet nagyon!:)
Nagyon szép lett!
Milyen szép!
Nagyon guszta!!! Imádom a kelt tésztából készült süteményeket, de ritkán sütök, mert akkor nem tudok ellenállni neki. Köszi a receptet, jó hogy megosztottad velünk.:)
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm
Imádom a kelteket sütni is, enni is, mondtam már? :)) Guszta nagyon!!
Megjegyzés küldése