2011. ápr. 16.

Túróval töltött zsömle

Barátainkat vártuk vendégségbe és mivel mind a négyen szeretjük a jó tartalmas leveseket, gondoltam készítek egy jó csülkös bablevest. Abból úgy sem lehet keveset főzni. Másodiknak már tartalmas főételt nem lehet emellé tálalni, mert azon perc ki is pukkantunk volna, így jött az ötlet, hogy száz éve nem sütöttem túróval töltött zsemlét. És, ha már az előző posztban nosztalgiáztam, ez is emlékekkel töltött el, hiszen anyu gyakran készítette. A legjobb, hogy vacsora közben mindenkinek gyermekkori élmények jutottak róla eszébe. 6 zsömle – 500g túró – 2 vaníliás cukor – 3 tojás – 3,5 kanál cukor (ízlés szerint) – 1 citrom reszelt héja – tej – aki szereti mazsola A túrót habosra keverjük a cukrokkal, citrom héjával és a tojások sárgájával, majd óvatosan már kanállal hozzákeverjük a habbá vert fehérjéket is. A zsömlék kalapját levágjuk, kikaparjuk a belsejét, majd megtöltjük a túróval. Egy ecsettel a külső burkát jól megkenjük tejjel, valamint a visszatett kalapot is. Azt megszórjuk egy kis cukorral, ami karamellizálódik a tetején. Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. Nem kell olyan sok idő. A belsejét a túrót ne szárítsuk ki teljesen, mert úgy jó, ha egy kicsit leveses marad. Mivel már alapjáraton egy kicsit szárazabb, törékenyebb zsömle volt, a vége előtt még bőségesen átecseteltem egyszer tejjel, majd visszatettem még 2-3 percre. Így már tökéletes volt. Hova lett a belseje? Én nem szeretem belekeverni, így aki úgy gondolja, szárítsa ki és készítsen belőle zsemlemorzsát .

10 megjegyzés:

Kati írta...

De guszta, szívesen elfogadnám.

Viki írta...

Gusztaaaaa! Én eddig csak kiflit töltöttem turóval, de micsoda mecerás volt kifúrni a kiflit :)

Könyvlelő Kritta írta...

Nézz be hozzám, szeretnélek játékra hívni! :)

Juci írta...

Én is jövök hozzád vacsorára!!!!

Nelli írta...

Sokszor készítek én is egy-egy tartalmas leves mellé.Van akinek kihagyom belőle a mazsolát, de én sok mazsolával szeretem.:-)

Éva írta...

Nagyon guszta!Valóban a régi idők jutottak az eszembe nekem is, de nekem a menzai töltött zsömle ami megközelítőleg sem így nézett ki!Mindíg elbarteleztem valami másra!

Ditta tortái írta...

Nagyon szeretjük,nagyon finom lehetett,elfogadnám szívesen:-)

Mary írta...

Szépen néznek ki nagyon! :)

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Jutka írta...

Játékra hívlak, nézz be hozzám!