2011. máj. 13.

Spárgafőzelék

Van cukkini korszakom, karfiol korszakom, saláta korszakom és minden évben elkap a spárga korszak is. Ilyenkor orrba-szájba tudnám enni. Persze ismétlem magam, így szerencsére nem kell minden nap spárgaételre kelnetek. Ha készítek, csak zöldet. Ízesebb és kevésbé fás, mint a fehér. Bár a szakértők szerint nem kell megpucolni, én mindig megteszem, mert ezzel is csökkentem a fás érzetet. A spárgának az alját addig kell vágni, míg a kés úgy szeli, mintha vajat vágnánk. Így nem egy gazdaságos zöldség, de megéri, hogy utána is örömmel fogyasszuk, mert sokan ezeket a buktatókat kihagyva csalódnak benne. Ja és a lényeg, a cukor. A spárga cukros, sós vízben főzve az igazi, vagyis akkor jön ki a valódi íze.

2 csomag zöld spárga – cukor – só – bors – szerecsendió – 2 dl főzőtejszín 20%-os – liszt – 1 ujjnyi vaj vagy margarin

A spárgákat előkészítjük, apróbb 1-1,5 cm darabokra vágjuk, majd annyi vizet teszünk hozzá, hogy épp csak kényelmesen ellepje. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk. Pár perc és már meg is főtt, ezért kóstoljuk. Közben készítsünk egy vajas rántást, amit borssal és egy kevés frissen reszelt szerecsendióval is ízesíthetünk, majd felengedjük hideg vízzel. Sűrítsük be a spárgánkat, majd legvégén keverjük hozzá a tejszínt.

2 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Nem vagyok nagy főzelékevő, de a pikáns csirkét elropogtatnám :)

Juci írta...

Így még nem készítettem, de szivesen megkostolnám!!!