2011. jún. 22.

Szalonnás, hagymás focaccia

Először készítettem és nem utoljára. Nagyon finom, ropogós és a munkában sem kell megszakadni. Vacsorára, vagy barátoknak egy korsó sör mellé ideális. Gyerekeknek is jó móka, hogy a lukak kialakításánál dagonyázhatnak a tésztában :) Alap receptet Dokinál találtam.

Tészta: fél kocka friss élesztő vagy egy kis csomag száraz élesztő – 10g méz – 1 dl langyos víz – 1 dl langyos sör – 330 g liszt – 1,5 kiskanál só
Kence: 1 gerezd fokhagyma – 2-3 kanál oliva vagy sima olaj – 1 kiskanál citromlé – só – bors – majoránna – chili vagy Erős Pista – petrezselyem – nekem még volt mexikói fűszerkeverékem
Tetejére húsos szalonna és egy lila hagyma
Az élesztőt elkeverjük a mézzel, sörrel, majd ráöntjük lisztre. Előtte alakítsunk ki benne egy mélyedést. A vizet, sót hozzáadva jól bedagasztjuk. Nekem még kellett lisztet adnom hozzá, mert túl puha lett, de ezt is érzésre kell adagolni. Szórjuk meg liszttel és tegyük legalább egy órára meleg helyre kelni. Ha van kenyérsütőgépünk, mindent tegyünk bele és a dagasztó-kelesztő programmal túl is vagyunk a munka nehezén :)
Míg kel a tésztánk keverjük be a kencénket. Az olajba ízlés szerint keverjük el a fűszereket, frissen vágott petrezselymet és a préselt fokhagymát. Nekem még maradt egy kis mexikói fűszerkeverékem és azt is beletettem, hogy jó sűrű legyen.
Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületen gyúrjunk rajta egyet, majd nyújtsuk ki (kb. 1-1,5 cm) és tegyük egy kikent tepsibe. Az eredeti recept kettészedi és két kisebb köralakot formáz, de én ezzel nem foglakozva egybe, nagyba sütöttem. Bőven kenjük meg a kencével és tegyük vissza kelni még legalább egy fél órára. Ha letelt az idő, szórjuk meg az apró kockákra vágott szalonnával, vékonyra szelt hagymával és ujjainkkal alakítsunk ki rajta mélyedéseket. 220-230 fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre.

12 megjegyzés:

Raindrop írta...

Nálunk szinte már hetente vendég.
Kenyér helyett rendszeresen sütöm, akkor simán, olívaolajjal és fűszerekkel.
Ha így sül, akkor paradicsommal toljuk vacsorára. :)

Rita írta...

én is nagyon sokat sütök, de az a baj hogy soha sem elég :D mi inkább fokhagymásan bazsalikomosan és mozzarellásan imádjuk :)

Kati írta...

Na ezt ki kell próbálnom, nagyon nagyon tetszik.

Adél írta...

Sok blogon láttam már,el kell készítsem én is.Nagyon guszta.

Mónika írta...

Épp ma néztem egy szakácskönyvben, el is döntöttem hogy kipróbálom.

Mary írta...

Gusztán néz ki.:)

Ottis írta...

Én is szeretem :)

A kollega írta...

Nagyon guszta,es biztosan finom is ;)

4Gyerek írta...

csak tudnám és is miért csak olvasok mindig róla.

Reka írta...

Finom !!!!

ildikebak írta...

:-)ahogy el olvastam az este meg is csináltam!!! Isteni lett viszont én bacon helyet sonkát tettem :-) de így is el fogyót :-) meg kevés is volt :-DDD
Köszönöm a receptet! további szép napot kívánok :-) Ildi :-)

Bianka írta...

Nagyon szépen köszönöm
Ildi nagyon örülök, hogy ízlett