2011. júl. 31.

Bogyós, gesztenyés, mandulás torta (gluténmentes)

Nővérem és sógorom egy időben tartja a szülinapját, így erre az ünnepélyes alkalomra készítettem ezt a tortát. Nővéremre tekintettel gluténmentes változatot készítettem, hiszen még is csak őt ünnepeljük, hadd egyen a saját tortájából.

Alap: 250g gesztenye – 200g darált mandula – rum – 2 kiskanál kakaó
Közepe: 1l tej – 2 főzhető vanília puding – 7 kanál cukor
Teteje: 1 doboz áfonya – 1 doboz ribizli – fél kanál cukor v.1 csapott kanál – 1,5 kanál keményítő
Az alapot és a pudingot érdemes egy nappal előbb elkészíteni, vagy az egész tortát is, ha van időnk. A gyümölcs részének elég, ha kihűl.
A gesztenyét nem kell külön cukrozni, ha édes változatot veszünk. Adjuk hozzá a mandulát, kakaót, ízlés szerinti rumot, majd gyúrjuk masszává. Válasszunk ki egy tetszésünknek megfelelő tálat vagy tortaformát (érdemes csattósat). Ebből az adagból kb. 20x20 cm torta készült. Az a lényeg, hogy a gesztenye alj, ne legyen túl vastag, max. ujjnyira formázva tökéletes. Tegyük hűtőbe.
A tasakon található leírás szerint készítsük el a pudingot. Érdemes egy deci tejet levenni, hogy egy kicsit sűrűbb legyen. Öntsük a gesztenyés aljra, majd hagyjuk hűlni és dermedni a hűtőben.
A tetejéhez a bogyókat tegyük egy edénybe, adjunk hozzá egy kis vizet és cukrot, majd forraljuk fel. A keményítőt oldjuk fel egy kis vízzel, majd adjuk a gyümölcshöz. Utána már nem kell forralni és addig keverjük, míg zselés állagot nem kap. A keveréssel óvatosan bánjunk, hogy a bogyók ne törjenek össze. Öntsük a puding tetejére, majd fogyasztásig tartsuk hűtőben. Nekem nagyon tetszett, hogy miközben vágtuk a szelteket olyan bordós színű lett a vanília rész. Kifejezetten tetszetősé tette :)

16 megjegyzés:

sara & Miki írta...

Un tort minunat. La multi ani sorei si fratelui!

Ízlésszindróma írta...

Jujj, ez nagyon fini lehet!!! és nagyon szép is lett!

4Gyerek írta...

Boldogat az ünnepelteknek!
Kóstolást behunyt szemmel vállaltam volna (feltételezem elfogyott)

Petra írta...

Ó, ez nagyon finom lehet! Boldog szülinapot az ünnepeltnek! :)

Brigitta írta...

Köszöntöm az ünnepelteket én is! Milyen jól jártak a cukrászlánykával!:))

Blogkonyha írta...

Nagyon guszta!! Finom szaftos süti lehet..

Mary írta...

Nagyon guszta! Boldog szülinapot az ünnepelteknek!:)

Okki írta...

Boldog születésnapot az ünnepelteknek!!! :)

A torta nagyon guszta, gondolom percek alatt elfogyott!

kovtama írta...

De jól néz ki, jövő héten kipróbálom,:)

Juci írta...

Finooom!

Lizann írta...

De szép! Bizonyára finom is!

Éva írta...

Nagyon guszta lett, azzal a sok gyümölccsel biztos nagyon finom volt! Az ünnepelteknek boldog születésnapot kívánok!!

Reka írta...

Erdekes, finom izvilag. Isten eltesse sokaig az unnepelteket!!!!

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Nely írta...

Wow, ce bunatate !!! imi faci o pofta de mor!!! La multi ani pentru sora si fratele tau! O saptamana placuta!

Unknown írta...

Ez nagyon jól néz ki. Ki is nyomtattam, mert a barátnőm lánya is lisztérzékeny, biztos örülni fog a receptnek.