2011. okt. 9.

Túrós bukta

Ez a hétvége hagyományos ételekre épült. Előételnek kolbászos, tejfölös burgonyalevest álmodtam meg, főételnek meg finom sült oldalast. A bukta már sok lett volna két ilyen tartalmas étel mellé, így vacsorára készítettem. Igazából könnyen elkészíthető, csak a kelesztési ideje hosszadalmas. De én úgy vagyok a kelt tésztával, hogy minden energiát megér.
Tészta: 500g liszt – 2 tojás sárgája + 1 egész a kenésre – 100 g olvasztott margarin – csipet só – 50 g cukor – 2,5 g friss vagy egy kis csomag száraz élesztő – 3 dl tej
Töltelék: 500 g túró – 4-6 kanál cukor – 2 vaníliás cukor – fél citrom reszelt héja – 2 tojás – 2 evőkanál tejföl – 2 evőkanál liszt
A tészta hozzávalóit, vagy kenyérsütőgépben készítjük elő, vagy hagyományos úton. Kenyérsütőhöz száraz a másikhoz friss élesztőt használjunk. A gépbe minden dobjunk bele és tegyük dagasztó, kelesztő programra.
Hagyományos: 1 dl langyos tejben futassuk fel a morzsolt élesztőt, 1 kanál cukorral és 1 kanál liszttel. Egy tálban a robotgép csigás végével kezdjük összedolgozni a többi hozzávalót valamint a felfutott élesztőt. Addig keverjük, míg el nem válik az edény falától. Szórjuk meg egy kevés liszttel, majd letakarva, legalább egy órára tegyük meleg helyre kelni. Addig készítsük el a tölteléket, amit ugyancsak a robotgéppel dolgozzunk össze. Minden alapanyagot keverjünk habosra. Ha szépen feljött a tésztánk, lisztezett felületen, gyúrjunk egyet rajta, majd nyújtsuk vastagabb téglalappá és osszuk nyolc részre. Tegyünk mindegyikbe egy adag túrót. Csomagoljuk be, majd tegyük jó szorosan egy kikent tepsibe a hajtovánnyal lefelé. Az a lényeg, hogy a bukta fölfelé emelkedjen és ne széltébe terüljön. A bukta tésztája nagyon jól nyújtható, nagyon jól formázható. Még 30 percig pihentessük, majd kenjük át egy felvert tojással és 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre. Ha nagyon égne a teteje, fedjük le fóliával, mert elég sok idő kell, hogy átsüljön.

9 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Milyen szépen megkelt, jó magas lett! Én is szoktam túrósat sütni, nagyon szeretjük.

trollanyu írta...

A házi túrós buktának nincs párja és ellenállhatatlan. Nagyon szépek lettek a tieid:)

Petra írta...

Csatlakozom, ellenállhatatlan!:)

Vicuska írta...

Gyönyörűen foszlós és finom!

Éva írta...

Nagyon guszták lettek a buktáid! Nagyon régen csináltam és általában lekvárosat szoktam, pedig szeretem a túrósat is! Majd legközelebb ilyet csinálok!

Elisabeth írta...

A legkedvencebb gyerekkori buktam. Gyonyoruen sikerult! A cserep tepsi is nagyon szep:DDD

Juci írta...

A férjem sörkorcsolyája!

chriesi írta...

Húú de nagyon guszták!

Bianka írta...

Köszönöm