2011. nov. 12.

Többlapos, mascarpones, kókuszos torta

Családon belüli szülinapi tortának készült. Mivel az ünnepség csak holnap lesz, szeletes fényképpel nem tudok szolgálni. Ízzel már igen, mert végig csipegettünk a krémből, tésztából mire elkészült. A díszítés nem mondhatni ünnepinek. Iinkább ízlésünknek megfelelően visszafogott, házias. Maga az alap receptet egy újságban néztem ki, de hetven százalékban változtattam rajta.

Tészta: 13 dkg vaj v. margarin – 3 tojás – csipet só – fél kanál szódabikarbóna – kiskanál 10% ecet – 0,5 dl víz – liszt – 10dkg tejföl
Krém: 1 l tej – 6 tojás – 1 vanília rúd vagy 2 bourbon vaníliás cukor – 25 dkg cukor – 25 dkg mascarpone – 4 marék kókuszreszelék – 2 evőkanál liszt – 2 evőkanál keményítő
Fontos, hogy a tortát fogyasztás előtt egy nappal készítsük el.
Kezdjük a krémmel, hogy legyen ideje kihűlni. Tegyük fel forrni a tejet a friss vanília rúd kikapart belsejével, vagy a két csomag bourbon vaníliás cukorral. A tojásokat keverjük el a cukorral, lisztekkel, majd folyamatos kavarás mellett adjuk hozzá a tejhez. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Tegyük félre hűlni.
A tésztához egy pohárban keverjük el a szódabikarbónát, ecetet, sót és vizet. Az elején robotgéppel dolgozzunk és keverjük össze a hideg vajat, tojásokat, tejfölt és a szódabikarbóna keveréket. Lassan adagoljuk a lisztet. Ha már összeállt borítsuk ki és még annyi lisztet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Félórára tegyük a hűtőbe. Ha letelt az idő szedjük hat fele. Nyújtsuk vékony lapokra, majd vágjuk körbe egy tortalappal, amin meg is fogjuk sütni. Melegítsük elő a sütőnket 220 fokra, majd 4-5 perc alatt süssük készre a lapokat. Fontos, hogy előtte villával szurkáljuk át a felpúposodást megakadályozva. A levágott tészta nyesedékből még egy-két lapot ki tudunk sütni.
Ha kihűlt a krém, robotgéppel keverjük el benne mascarponet és kókuszt, majd legalább negyed órára tegyük vissza a hűtőbe. Ha mindenünk megvan, állítsuk össze a tortánkat. Ha külsejének aszkéta jelleget szánunk, egy lapot hagyjunk meg díszítésre.

10 megjegyzés:

Kriszta írta...

Izgalmasan hangzik!A belsejéről is kérek képet!:)

Petra írta...

Guszta lett! Én nem fotót, hanem egy szeletkét kérnék. :)

Éva írta...

Nagyon szép lett és guszta! Biztosan nagyon finom. Milyen ötletes a külső díszitése hogy a lapokat tördeltétek szét!

Mary írta...

Jó pofa lett és tuti, hogy finom is!

trollanyu írta...

Nagyon izgi recept, jól néz ki:)

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon jó lett! :-))

sara & Miki írta...

Un tort tare gustos, imi place. Pup!

Mónika írta...

Tetszik! Biztos fincsi is! ( Volt:))

Reka írta...

A Jo Isten eltesse sokaig az unnepeltet!!!! A torta nagyon jol nez ki.

Bianka írta...

Köszönöm