2012. márc. 3.

Ratatouille by Bianka :)

Amióta diétázom és a sok csirkétől már kezd tollasodni a hátam, hétvégén megpróbálok vegetáriánus ételeket enni. Az egyik kedvencem a magyar lecsóhoz nagyon is hasonlító francia egytálétel. Egy különbséggel, hogy cukkinit és padlizsánt is teszünk hozzá. Bár az eredeti recept nem tartalmaz ennyi zöldfűszert én ízlésemhez igazítottam. Aki teheti, finom husit is ehet hozzá. Közepes adag:

4 nagy hagyma – 4 közepes paprika – 3 nagyobb paradicsom – 1 közepes cukkini – 1 közepes padlizsán – só – bors – majoránna – petrezselyem – pirospaprika – 1 kicsi babérlevél – metélőhagyma – 2 gerezd fokhagyma Ha színesebb ételt szeretnénk főzni, használjunk színes kaliforniai paprikát vagy kápiát. Az összes zöldségünket vékony szeletekre szeljük. A cukkinit, padlizsánt és fokhagymát kockákra. Mikor felvágjuk a padlizsánt, és úgy érezzük, hogy keserű, sózzuk be és hagyjuk vagy tíz percet pihenni, majd öblítsük le vízzel. Ha nincs gond, akkor ezt a műveletet kihagyhatjuk.
Hasonlóan a lecsóhoz egy kis olajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, mikor már üveges, hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot. Megszórjuk a fűszerekkel, pirospaprikával majd felöntjük egy kevés vízzel. Mikor a hagyma és a paprika már majdnem megfőtt hozzáadjuk a többi zöldséget, amiknek már nem kell sokat főni. Személy szerint szeretem, ha a padlizsán nem trutymos. A legvégén szórjuk meg petrezselyemmel és metélőhagymával. Ha valakinek a paradicsom miatt túl savanykás lenne, enyhítse egy kis cukorral, de mivel én diétázom ez kimaradt.

5 megjegyzés:

Évi - Ízek és utazások írta...

Megkóstolnék egy adaggal és egy ilyen tányért is elfogadnék. :)

marisz57 írta...

Én is imádom a ratatouillet, legjobban a csirkés provanszit!
Helyes ez a pöttyös tálka!

Kati írta...

A lecsót is szeretem, meg a kis rajzfilmfigurát is:) De ez a zöld pöttyös szett levett a lábamról, abszolut talál a konyhádba, de az enyémben is jól állna:) És mostanában bolondulok a pöttyösért:)

Foodafok írta...

Nagyon jól néz ki. És tuti finom.

Hobbychef írta...

Gyermekkorom óta imádom a lecsó minden fajtáját.Én is tettem bele cukkinit és/vagy padlizsánt. Ha épp nem volt egyik sem, akkor még uborkát. Nagyon meglepődtem, amikor később megtudtam, hogy ezt a franciák már elöttem kitalálták.