2012. ápr. 23.

Almás kukoricasmarni (gluténmentes)


Ahogy a facebookon is írtam, a kész desszertünk úgy ragyog, mint a tavaszi nap. Én császármorzsának ismerem, de a smarni is gyakori megnevezése. Bármilyen formában jöhet. De meg kell, hogy mondjam, az összes idáig elkészített változat közül ez ízlett a legjobban. Sokkal könnyebb, mint a lisztes változat és szerintem egészségesebb is. A lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel kukoricadarával készítjük. Kb. négy fő részére, bár mi ketten simán benyomtuk… :)

100 g kukoricadara – 2,5 dl tej – 3 tojás – csipet só – 3 evőkanál cukor – 2 cs. vaníliás cukor – 2-3 csipet fahéj – 100 g vaj – 1-2 kiskanál rum – 3 nagy alma – porcukor – aki szereti mazsola

A kukoricadarát kikeverjük a tejjel, egész tojásokkal, sóval, fahéjjal, cukrokkal és olvasztott vajjal. Beleöntjük egy kivajazott kisebb tepsibe, majd 180-200 fokos előmelegített sütőbe tesszük. Kb. öt perc alatt a széle kezd besűrűsödni. Akkor szórjuk meg a rummal elkevert nagy lukú reszelőn lereszelt almával, majd keverjük át. Hagyjuk tovább sülni. Néha forgassuk át, hogy minden része átsüljön és az alja ne kapjon oda. Érdemes lapátot használni és az odatapadt részeket fellazítani. Ha már kezd összeállni és morzsássá válni (20 perc után), vegyük fel a hőfokot (kb. 240), helyezzük, egyel magasabb szintre a rácsot és pirítsuk át. Akkor is forgassunk rajta. Ha kész szórjuk meg porcukorral és még melegen tálaljuk.

Alap recept: Prima Konyha

2 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Hű, azok a közeli fotók! nagyon guszta!

Ízlésszindróma írta...

Nagyon tetszik, hűű de megkívántam, ki kell prószáljam egyszer :)