2012. aug. 30.

Csokoládés-mogyoróvajas muffin

Vége a nyaralásnak, ideje bepótolnom az elmaradt recepteket, valamint újra birtokba venni a konyhát. Elsőként Rachel Allen, Család kedvencei könyvének egyik átvariált muffinjával kezdem. Köszönöm a T.Bálint kiadónak, hogy megajándékoztak egy frissen megjelent receptkönyvvel. Az előző Michel Roux, 3 Michelin csillagos szakács, Tésztavarázs című szakácskönyvét überelni nem tudták :) Nekem egy bajom van R.A. könyvével, hogy olyan receptek szerepelnek benne, amit szerintem naponta elkészítünk, anélkül, hogy receptkönyvet adtunk volna ki, a másik ami nem tetszett, hogy kevés a fénykép, vagyis lenne, csak nem az ételekről. Engem nem érdekel a kutya, a gyertya elfújása, vagy a tengerparti kecó, annál inkább maga az étel kinézete, hiszen gyakran kép alapján döntök, hogy elkészítem vagy sem. A könyvben banános-mogyoróvajas muffin szerepel, de mivel nem volt banánom, 200g keserű csokit olvasztottam bele. Finomabb….

275g liszt – 50 g kisszemű zabpehely – 1 ek sütőpor (1 zacskó) – 2 tojás – 150g cukor – 200g keserű csokoládé – 130g mogyoróvaj – 50g vaj v. margarin – 1 csomag vaníliás cukor – 200 ml tej
A csokoládét mikróban szoktam megolvasztani. Persze hagyományos módon vízköz felett kellene, de mivel a gyorsaság és praktikum híve vagyok, maradok a gyors variációnál. A tojásokat keverjük el jó alaposan a cukrokkal, majd adjuk hozzá a mogyoróvajat, az olvasztott vajat, csokoládét. Folyamatosan és lassan adagoljuk, hogy a tojások ne ugorjanak össze. Jöhetnek a száraz alapanyagok, majd végül a tej. Én a tejet mindig érzéssel szoktam adagolni. Lehet, hogy több kell, lehet, hogy kevesebb pl. a tojás méretétől is függ. Készítsük elő a muffin kosárkákat, majd ¾ részt töltsük meg a masszával. 180-190 fokos előmelegíttet sütőben süssük készre (kb. 20-25 perc). Figyeljünk, mert a csokoládé miatt csalóka a barna tészta.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Ez a mogyoróvaj egy kicsit sós?Nem vagyok jártas a mogyoróvajban.
Köszi.

Bianka írta...

Enyhén sós, de süteményekben nem érezni. Darabos is, ami külön élvezet. Annyira finom magában is, hogy néha elfogy mielőtt készülne belőle valami.

Névtelen írta...

Nagyon szépen köszönöm. Van egy üveggel legalább most már tudom mire használhatom. Köszönöm mégegyszer.További szép napot.

Névtelen írta...

Mesütöttem!!!
Nagyon-nagyon finom!!!
Köszönöm a receptet.
banánból is 20dkg kell bele?

Névtelen írta...

Szia!Megsütöttem,csoki helyett kakaóporral,isteni lett,köszönöm!

Névtelen írta...

Szia!Megsütöttem,csoki helyett kakaóporral,isteni lett,köszönöm!