2013. febr. 25.

Rizskrokett, fűszeres-fokhagymás tejfölös mártogatóval

Sörkorcsolyának, köretnek, előételnek, maradék felhasználásra, meg ezer másra is ideális a rizskrokett. Elkészítése nagyon egyszerű és mértékegységekre sincsen szükség, hiszen mindenki ízlése és érzése szerint készítheti. Kb másfél bögre rizsből bekeverve egy nagy tálnyi kész krokett sült ki

Krokett: kb másfél bögre rizs – só v. ételízesítő – 3 tojás – zsemlemorzsa – csipet majoránna – metélőhagyma – petrezselyem – szerecsendió
Tejföl: nagy doboz tejföl – só – bors – metélőhagyma – petrezselyem – csipet majoránna – csipet pirospaprika – 1 gerezd fokhagyma
Sóval vagy ételízesítővel készre főzzük a rizst. Hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a fűszereket és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Pont olyan állagút, mintha fasírtot készítenénk. Markunkba formázzunk hengereket, forgassuk át zsemlemorzsában, majd forró olajban süssük aranybarnára. De mondom, azt adunk és azzal kísérletezhetünk, amivel csak akarunk. Például munkatársnőm azt mondta, hogy ő kipróbálja egy kevés curryvel is
A tejföl mennyisége függ a krokettek mennyiségétől, de mivel nálunk nagy hagyománya van a mártogatásnak és szeretik, én mindig többet készítek. Fűszerezés újra az ízlésünkre van bízva, hiszen van, aki borsósabban, vagy fokhagymásabban kedveli. Keverjük össze és ennyi. Érdemes egy órával hamarabb elkészíteni, hogy az ízek összeálljanak. Hűtőben több napig is eláll.

1 megjegyzés:

Nelli írta...

Szoktam ilyet készíteni, de majorannát még nem tettem bele. :-)