2013. márc. 9.

Marhahús, almaszósszal és pergelt grízzel


Nem vagyunk nagy marha fogyasztok, de ez a változat bármikor megállja a helyét a konyhánkba. Vagyis húslevesben főtt hús, valamiféle mártással. Lehet gyümölcsös, paradicsomos, kapros, burgonyával vagy éppen grízzel tálalva.
Mindennek az alapja, hogy főzünk egy mennyei, sűrű marhahúslevest. Ezt mindenki ízlése szerint készítse és adagolja a zöldségeket.
 Almaszósz: levesben főtt marhahús – 4 alma –fahéj – szegfűszeg – cukor – tejszín vagy tejföl – citrom – liszt
Gríz: búzadara – só vagy ételízesítő – víz
 Mindennek az alapja, hogy készítünk egy almakompótot, azzal a különbséggel, hogy nagyon kevés vizet adunk hozzá, mert az a cél, hogy a végén egy mártást kapjunk. Megpucoljuk az almát, cikkekre vágjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Fűszerezzük és ízlés szerint cukrozzuk. Főzzük vagy 5 percet, ha egész fűszereket használtunk óvatosan, vegyük ki belőle. Ehhez az ételhez egyébként jobban ajánlom az őrölt változatot. Botmixerrel turmixszoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre és készítsünk egy tejszínes (1,5 dl) vagy tejfölös (2 nagy kanál) habarást, amivel besűrítjük.
Egy lábosban pergeljünk meg grízt. Arányokat nem tudok mondani, mert függ a személyek számától is. Folyamatosan keverjük, mert gyorsan odaég. Ha már szép zsemleszínű, lobogó forró vizet öntsünk rá. Érdemes már a vízhez hozzáadni a sót vagy ételízesítőt. Annyit hogy mindenhol érje, és épp, hogy elfedje. Ne kevergessük, hanem egyből tíz percre fedjük le fedővel. Ha kész átkavarjuk. Mikor ráöntjük a vizet, óvatosan tegyük, mert hihetetlenül fröcsög, olyan mint egy gejzír. 

1 megjegyzés:

Éva írta...

Jól néz ki :)