2013. ápr. 23.

Zöldfűszeres, kelt tésztás bundás virsli


Egyik kedvenc vacsorám, hiszen a kelesztési időn kívül nagyon gyorsan elkészül. Nincs nagy munka vele főleg, ha van kenyérsütő gépünk és a bekeverést rá bízzuk. Másfél órát heverészünk és az utolsó öt percre van csak tennivalónk. A zöldfűszereket mindenki maga ízlése szerint variálhatja. Nincsenek szabályok, nincsenek megkötések. Nos, a tésztában van egy kis csavar. Mivel elfelejtettem tejet venni, tejfölt tettem helyette. Azt kell mondanom, hogy remek találmány….

400g – egy kis csomag száraz élesztő – 2 kiskanál cukor – 1-1,5 kiskanál só – 3 nagy kanál tejföl – 2 dl langyos víz – 3 kanál olaj – só – majoránna – oregano – petrezselyem – metélőhagyma – medvehagyma – bazsalikom – egy nagy csomag virsli – 1 tojás - szezámmag
A hozzávalókat egy tálban, a robotgép csigás végével jól kidolgozzuk. Minden fűszerből adjunk egy mokkáskanálnyit vagy ízlés szerint többet vagy kevesebbet. (Ha van kenyérsütő gépünk érdemes azt használni és a dagasztó, kelesztő programot igénybe venni.) Akkor jó, ha kezd levegős lenni és elválik a tál falától. A langyos vizet úgy adjuk hozzá (általában 2 dl), hogy egy jó rugalmas puhás tésztát kapjunk. Majd lefedve meleg helyen ¾ órát kelesztjük. Utána lisztezett felületen egyet könnyen gyúrunk rajta, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Téglalapokat vágunk, mindegyikbe teszünk egy virslit. Széleit behajtjuk, majd feltekerjük. 20 percet újra pihentetjük. Megkenjük felvert tojással, amihez adunk egy kiskanál vizet, majd 180 fokos előmelegített sütőben készre sütjük.
Ha van bevált családi sós kelt tészta recept azt is nyugodtan lehet használni csak adjuk hozzá a fűszereket.



Nincsenek megjegyzések: