2009. dec. 26.

Pirog, csirkés, lecsós

Ezt a receptet egy 2006-os Príma Konyhából néztem ki és azóta, nagy előszeretettel készítem. Szeretjük és isteni vendégváró, mivel nem kell köretet készíteni mellé, max. egy salátát. A kelt ételekhez hasonlóan hosszabb az elkészítése, de mint többször írtam, nem munka, hanem kelési idő szempontjából.

Így is tettem. Vendégek jöttek és megleptem őket Piroggal. Nagy siker arattam, mert sokan nem ismerik és újdonságként, élményként éri őket én meg kapom a fantasztikus dicséreteket. És valljuk be, melyik háziasszony nem vágyik erre :)

Kelt tészta:
5dl tej – 80 dkg finomliszt – 1 púpozott kiskanál só – fél kocka élesztő – 2 evőkanál olaj – 1 kiskanál cukor.
Langyos tej bele az élesztő, 3 kiskanál liszt, 1 kiskanál cukor. Gyengén elkeverni és meleg helyen felfuttatni. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez és a többi adalékhoz. A csigás végű mixerrel jó sokáig dagasztjuk (kb 5-10 perc). Ha szükség, akkor egészítsük ki langyos vízzel. Tetejét megszórva liszttel, letakarva egy órát meleg helyen kelesztjük.

Töltelék:
Kétarasznyi póréhagymából, 1-1 piros és sárga paprikából, fokhagymából, valamint paradicsomból egy sűrű lecsószerű tölteléket készítünk. Fűszerezzük, pirospaprikával, borssal, majorannával és sóval. A végén hozzáadunk fél karikákra vágott füstölt kolbászt. A lecsót sem kell készre főzni, mert még sütőbe rakjuk.
Közben vagy 2 csirke mellét filékre szelünk és enyhén megkloffolunk. Csak mutatóba megszórjuk sóval, borssal, majd vajon hirtelen megpirítjuk, hogy a zamata és a szaftja benne maradjon. Hirtelen pirítjuk és nem készre sütjük!!!

Ha megkelt a tészta vékonyra nyújtjuk és nagy karikákat vágunk ki belőle. Én ezt egy közepes méretű tefál edénnyel műveltem.
Majd az egyik felére teszünk egy szelet húst és rá 1-2 kanál kolbászos lecsót. A másik végét ráhajtjuk és egy villával megnyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét. Ha még biztonságosabbra szeretnénk zárni a széleket kenjük meg tojással. A tetejét is tojással megkenjük és villával megszurkáljuk.
Olajozott vagy sütőpapíros tepsibe rakjuk, majd még egy negyed órát meleg helyen pihentetjük, utána előmelegített sütőbe készre sütjük.

3 megjegyzés:

Detti írta...

Ez kínzáááás...megyek is enni! :)
Baromi jól néznek ki...és az egyik kedvenc édességem a keksztekercs!Nyamiii

Dia írta...

Asszem ez lesz a Férjem szülinapján, ha jönnek a vendégek, mivel ezzel nem kell asztalhoz ülni, ergo, nem kell felcipelni a negyedikre a nagy garnitúrát!

Nelli írta...

Fenséges lehet!A töltött pizzához hasonlóan készül látom.A héten felveszem a listámra és elkészítem.
Köszi mégegyszer.