2009. dec. 29.

Rakott kelkáposzta, barnarizzsel "D"


Sokan kérdeztétek, hogy miért nem rakok fel valami olyan ételt is, amit én, mint folyamatos diétázó magamnak is szoktam készíteni.
Kérésetek számomra parancs :)

Az a lényeg, hogy a most feltüntetett rakottast nem csak diétázók ehetik, hanem a család többi tagja is. Vagy ha nem is ilyen formában, de hagyományosan a húst sertésre vagy a rizst fehérre cserélhetitek.

40-50dkg darált pulyka hús – egy kisebb fej kelkáposzta, egy nagy fej hagyma, paradicsom, paprika, fokhagyma, lightosabb tejföl és fűszerek.

A kelkáposztát lobogó vízbe leforrázom és megvárom, hogy kihűljön. Közben elkészítem a húst egy kis különbséggel, amit a rizst illeti, mert a barna jellegűt többet kell főzni, mint a hagyományosat. Jóval többet!!!!
Készítek egy pörkölt alapot. Megdinsztelem a hagymát egy kis olajon, hozzáadom a paprikát, paradicsomot és a fűszereket (bors, majoranna, pirospaprika) és jól megrottyantom. Majd nem a húst, hanem a barnarizst adom hozzá, plusz a sót is. Mikor már kezd puhulni, hozzáteszem a pulykahúst. Nyomok hozzá vagy két fej fokhagymát és megszórom egy ki őrölt köménnyel. Ízlés szerint még lehet fűszerezni, sózni. Az a lényeg, hogy a hús keverékünk ne legyen nedves, hanem egy jó sűrű állagot kapjunk.
Kivajazunk egy jénait és rétegezzük az alapanyagokat. Kelkáposzta, hús, tejföl, kelkáposzta stb… a végén tejföl és egy kevéske reszelt sajt. Majd irány a sütő. Először kisebb hőfokon hadd érjenek össze az ízek, majd süssük rá a sajtot.
Nekem már volt, hogy levet eresztett, mert a tejföl vagy a hús (ezért kell jó sűrűre) túl nedves volt. Hát…nem túl szép, de olyankor óvatosan leöntöm a felesleges nedvességet. Ezt meg kellett jegyeznem, mert nem árulhatok zsákbamacskát

Jó étvágyat a diétázás nevében :)

1 megjegyzés:

Livi írta...

Nagyon ötletes így átvariálni :)