2010. jan. 22.

Gulyásleves

Ma elkészítettem a gulyáslevest. Állítólag jó vagyok benne. Ha barátokkal nyáron elutazunk, akkor is az én reszortom bográcsban ügyködni. Férjemre gondolva, szokásomtól eltérően nem főztem nagy adagot, mert nem várhatom el, hogy egész héten ezt egye. Egy-két nap belefér, főleg, hogy holnap megsütöm a csörögefánkot is mellé. Sajnos még nem élvezhetem egy darabig a hasonló levesek tartalmas élvezetét. Fogyókúra :(
Így a mostani igazából nem egy óriási adag, de egy étkezésre 4-5 ember
simán jól lakik, talán még repeta is jut, vagy 2 embernek 2-3 napra.
A nagyobb családdal rendelkező, vagy több vendéget fogadó olvasom, készítse több hozzávalóval
30-40 dkg marha lábszár – 3 újnyi szalonna – 1 hagyma – 1 kisebb paprika – 1 paradicsom (nem fontos) – 2 sárgarépa – 2 fehérrépa – 1 kisebb zellergumó – 4-5 gerezd fokhagyma – só – bors – majoranna – 2 babérlevél – pirospaprika – 4-5 nagyobbacska krumpli – 1 tojás, liszt – pár korty vörös bor – arasznyi száraz, füstölt kolbász.

A szalonnát felkockázzuk és a felforrósított, edénybe szórjuk (pár csepp olajat is tegyünk alá, hogy a szalonna ne égjen meg), majd ha megpirult hozzáadjuk az apóra vágott hagymát, fokhagymát, paprikát és paradicsomot. Természetesen 1-2 perc különbséggel. Ha a hagyma dinsztelése elkészült, megszórjuk ízlés szerint borssal, pirospaprikával, majorannával. Gyorsan felöntjük egy bögre vízzel, hogy a paprika ne égjen oda. Egy kicsit összerottyantjuk (addig kockázhatjuk a húst), majd beletesszük a marhahúst. Felöntjük vízzel. Megsózzuk, ha szeretjük, utána igazíthatunk ételízesítővel, gulyáskrémmel. És most várunk, míg félpuhára fő a husi (közben kóstoljuk) és hozzátehetjük a felkarikázott zöldségeket, meg a babérlevelet. Én ezek után öntök hozzá egy kis vörösbort is. Tényleg csak pár kortyot, véletlenül sem annyit, mint egy pörköltbe. Mikor a zöldség is épphogy nem nyers, beletesszük a felkockázott krumplit, majd a csipetkét és a kolbász karikákat.

Csipetke: a tojást, a liszttel és egy csipet sóval masszává gyúrom, majd lisztes kézzel kicsipkedem a „galuskákat”. Olyan kisköröm nagyságúakra. Egy enyhén lisztezett tányérra szaggassuk és néha forgassuk meg, hogy ne ragadjanak össze. Érdemes a leves elején elkészíteni, viszont a krumplival együtt tegyük bele.


Komolyabb második már nem is szükséges mellé, csak valami palacsintát, fánkot, piskótát, vagy egy lángost….

4 megjegyzés:

Livi írta...

Hmmm valóban nagyon tartalmasan készíted a gulyást! :) Biztos isteni!

Andi írta...

Füstölt kolbász....nyami. Én szoktam bele tenni, de ki fogom próbálni. Köszi az ötletet.

Beastie írta...

Első gulyáslevesem. Tőled. és egyáltalán. Köszi.

Bianka írta...

Köszi Lányok!

Beasti örülök :)