2010. febr. 6.

Tésztájában ananászos – rizses fánk.


Tegnap körbevettem magam receptes könyvekkel és, mint egy búvár elmerültem alattuk. Még mindig nincs sütőm, amitől igazán pipa vagyok, mert nem hiszem, hogy egy alkatrészre két hetet kell várni. Viszont a kis agyamban tombolnak a sütőre váró receptek és hétvégén megint jönnek hozzánk vendégek. Aminek nagyon örülök, mert szeretem őket, csak leizzadok, hogy nem tudok egy értelmeset sütni.
Egyszer csak kidüllednek a szemeim és mit látok, én sem hiszem el. Ananászos, rizses fánk? Mi a fene? Ezt ki kell próbálnom!

5 dkg ananász – 10 dkg rizs – csipet só – 3,5 dl tej – 4 dkg cukor – 15 dkg liszt – 5 dkg vaj – 2 tojássárgája - olaj

Az elejére írom, mivel én is most készítettem életemben először ezt a receptet, próba szerencse módjára, szórtam bele egy negyed kiskanál sütőport is. Rossz nem lett tőle :)


A rizst enyhén sós vízben 5 percig főzzük, majd a tejjel 20 percig kislángon főzzük tovább, míg magába nem szívja a tejet, gyakran keverve, mert könnyen leég. Közben az ananászt lecsöpögtetjük, apróra vágjuk. Amikor a rizs kész, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot, a vajat, az ananászdarabkákat, a lisztet, végül a tojás sárgákat. Óvatosan megkeverjük, kihűtjük. Forró olajban kiskanálnyi adagokat arany barnára sütjük. Itatóspapírra szedve porcukorra megszórjuk. Maradék ananásszal, vagy lekvárral is tálalhatjuk. Én meggylekvárral és ananászdarabokkal tálaltam
Ha valaki szereti, a masszához még adhat mazsolát, egy kis rumot, vagy gyümölcslikőrt

6 megjegyzés:

Anikó írta...

Nagyon tetszik az ötlet !
Hát a meggylekvárral biztosan isteni lehet!

Livi írta...

Nagyon ötletes! Különleges lehet és finom :)

Bianka írta...

Köszönöm, valóban finom volt, csak a rizs töménysége miatt nem nő meg nagyobbra.

szepyke írta...

Jaj, és milyen jól néz ki! Remek darab!:)

Andi írta...

Nagyon érdekes, még nem is hallottam. Nagyon gusztán tálaltad!

Bianka írta...

Köszönöm Lányok!

Meglepődve olvastam én is a receptete, de érdemes volt.... :)