2010. márc. 11.

Húsos, leveles párnák

Mikor készítettem a fasírtot, már a fejemben motoszkált a gondolat, hogy hétvégére kéne csinálni valami tartalmas, húsos péksüti félét is. Ami ebédre könnyű körettel kellemes menü, vagy a maradék, munkába, fóliába csomagolva is tökéletes.
Nem estem kétségbe, hogy hogyan is kéne nekiállni a leveles tésztának és elővettem a mélyhűtőből. Lehet, hogy ciki, de nagyon jó és megkönnyíti az ember életét.
8 db.
Egy csomag leveles tészta – 400 g sertés darált hús (vagy bármilyen hús) – só – bors – pirospaprika – hagyma – fokhagyma – 1 tojás – zsemlemorzsa – szalonna – sajt

Elkészítünk egy fasírt szerű masszát (hús, tojás, só, bors, pirospaprika, sok-sok préselt fokhagyma, egy kis reszelt hagyma, szemlemorzsa) Zsemlét most nem tettem bele.
Egy keményebb masszát kel, hogy kapjunk. Viszont a fokhagyma és fűszerek ízesítését mindenki saját ízlése alapján készítse el. Ha kész és mivel a leveles tészta gyorsan átsül, a húst vagy tíz percre előpároltam, hogy ne maradjon nyers.
Vagy kétujjnyi szalonnát zsírjára pirítunk és rátesszük a húst. Egy kis vizet is adjunk hozzá, hogy ne égjen oda. Elég kb. tíz perc, az a lényeg, hogy a végén ne maradjon alatta nedvesség, hanem egy jó tölthető masszát kapjunk. Mivel megdinszteltük a húst, nem marad száraz a sütés után. Vagyis nekem nem.


A leveles tésztát lisztezett helyen vékonyra nyújtjuk. Az utolsó nyújtás előtt enyhén megszórjuk sóval és belepréseljük a tésztába. A nagy kockánkat kettévágjuk, majd még négybe. Az a lényeg, hogy nyolc darab hosszabb téglalapot kapjunk.
Az oldalait egy felvert tojással megkenjünk, egy kisebb maréknyi vagy kanálnyi húst teszünk az egyik szélére. Hajtunk rajta egyet, majd behajtjuk az egyik oldalát a hús alá és feltekerjük. A két szélét villával lapogassuk meg. A tetejét megkenjük tojással, majd megszórjuk sajttal.
Előmelegített sütőben készre sütjük. Én kb. 200 fokon sütöttem. Mikor megnőtt és jó piros a rajta sajt kész is.

Megváltozott levelezési címem, ami csak a gasztróhoz tartozik: kiskonyham@gmail.com

10 megjegyzés:

Andi írta...

Hú de ügyes vagy!
A fiúk ölnének érte!

Bianka írta...

Bár neked sajnos nem szabad, de a fiúknak gyorsan elékszíthető :)

Livi írta...

Nekem a párom ölne érte :D
Nem ciki a leveles tészta! Nincs mindig idő tészta nyújtogatással szórakozni :)

Linda írta...

Kb. mennyi ideig sütötted? :)

Bianka írta...

Meg nm mondom most pontosan, de kb 10-15 perc

Az első pár percben nagy hőfokon majd kisebben

Adri írta...

Hmmm, ez igen! Az én Férjem is imádná! :)
És szerintem sem ciki a bolti leveles. Én is szoktam. :)

Mary írta...

Bianka ez gyönyörű! Én is használok bolti levelest!

egycsipet írta...

Nagyon guszta!
Én is bolti levelest használok, ciki vagy sem, kényelmes is és időmilliomos sem vagyok. :)

Dia írta...

Hűű, ez sem rossz ötlet! Naggyon jól néz ki és guszta!

Mea írta...

De szuper ez meg Hanna látogatóinak!:)
Nagyon ügyi vagy!