2010. máj. 18.

Darált húsos kenyérlángos

Kivettem egy adag darál hús a fagyasztóból és tésztát akartam készíteni, de nem volt itthon elég paradicsompüré, csak egy. Viszont még frissen élt bennünk a szentendrei kenyérlángos élménye így arra gondoltunk mi lenne, ha egy olyan alapra tennénk a husit és lenne jó házi, fokhagymás, darált húsos kenyérlángosunk.


Tészta: 500g liszt - fél kocka élesztő - 1 kk. cukor – 1 dl tej - 3 evők olaj - 1 kk. só - 2 közepes főtt burgonya - langyos víz, ahogy a tészta kívánja – sajt

Hús: 30-40 dkg darált hús– 2 ujjnyi szalonna – 1 nagyobbacska hagyma – 1 paprika – 1 kisebb paradicsom – 4 gerezd fokhagyma – 1 kis konzerv paradicsompüré – só – bors – majoránna – pirospaprika – oregánó – csipet cukor

Héjában megfőzzük a burgonyát, kislukú reszelőn lereszeljük (ha van krumplinyomó, akkor azon), felfuttatjuk az élesztőt (élesztő, cukor, langyos tej, és 2 kk. liszt, meleg hely), majd hozzáadjuk a burgonyát és a felfutatott élesztőt a liszthez, olajhoz, sóhoz. Robotgéppel (a csigaszerű fejjel) jól kidolgozzuk. A vizet úgy adjuk hozzá (kb. 2 dl), hogy egy jó rugalmas puhás tészta legyen, olyan pizza szerű. Meleg helyen letakarva kb. egy órán át kelesztjük.
Addig elkészítjük a hús alapunkat. A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk, sorban ugyancsak apróra vágott hagymát, paprikát és paradicsomot. Ha üvegesre dinszteltük, hozzászórjuk a borst, majoránnát, csipet oregánot és pirospaprikát. Felöntjük pár korty vízzel, hogy a pirospaprika ne égjen oda és hagyjuk rotyogni vagy két percig, majd hozzákeverjük a darált húst. Ekkor sózzuk, vagy ételízesítjük és belepréseljük a fokhagymát. Ha kezd rotyogni, belekanalazzuk a paradicsompürét és kis cukorral megbolondítjuk, majd készre főzzük (kb. 10-15 perc). Ha szükséges adjunk hozzá még vizet, hogy ne égjen le, de az a lényeg, hogy ne maradjon leveses a végén.

Ha megkelt a tészta kinyújtjuk (kézzel is dolgozhatunk, mert nagyon formálható) és a tűzhely megolajozott nagy tepsijébe rakjuk (sajnos nekem az foglalt volt, így a közepesbe tettem). Rákanalazzuk a húst és elterítjük rajta, majd megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőbe 180 fokon készre sütjük.

16 megjegyzés:

Niki írta...

nagyon ötletes,és roppant guszta:)Lecserélném a reggili májkrémes kenyeremet erre a szeletkére;oPPPP

egycsipet írta...

Nagyon-nagyon guszta lett! :)

szepyke írta...

Ok, benne vagyok a cserében!:)))

Egy szelet, vagy két szelet? Gondoljunk a fontosakra is!:))

Dia írta...

Nem győzök nyelni! Elég dúrva éhgyomorra! Mentem!

Chef Viki írta...

Húúúúúúúúúúúúha!!! Eszméletlen!

A múltkori kenyérlángosod megihletett, majd mutatom valamelyik nap :-)

Bianka írta...

Köszi Lányok!

Szepy, van még, küldök fontosnak is :)
Viki izgatottan várom

Kata írta...

Én is szeretnék egy szeletet, ha van még!!

Gál Edith írta...

Meg én iiiiiiiiis!! :))
Nagyon guszta!!!

Andrea írta...

Én is nagyokat nyeltem... :)

Garffyka írta...

nagyon tetszik, hogy nem olajban sütöd! finom lehet :) (nyeldeklek a gép előtt)

Judy (Erzsébet Iudith Fat) írta...

Ehesen tobbet nem jovok be hozad.....ezt is meg csinalom(de nem tudom mikor jon ra a sor mert minden recepteidet ki akarom probalni)!!!

Ami írta...

Abetyárját, ez nagyon guszta! :)

Bianka írta...

Köszi, van még küldöm mindnekinek :)

családi tűzhely írta...

Én még így soha nem pakoltam meg a kenyérlágonst. Szupi ötlet!

Andi írta...

El tudom képzelni milyen finom lehet, mert én is szoktam török pizza néven hasonlót sütni. Az a recept Stahltól van, nekünk nagyon bejött, imádjuk. Ezért egyszer ezt is kipróbálom, ez biztos!

Andi írta...

Nagyon guszta!
Ma kipróbálom, majd beszámolok az eredményről! :-)