2010. máj. 19.

Rakott krumpli

Kellenek ilyen ki ligtos finomságok. Imádjuk, de bevallom, utálom elkészíteni. Viszont, ha már úgy is burgonyát kellett főzni a kenyérlángos miatt, mondtam kettő helyett 6 már nem oszt nem szoroz és készítek egy rakott krumplit. Nagy-nagy öröm volt belőle falatozni :)))), hiszen húsvétkor volt utoljára menünk része, akkor is csak azért, mert maradt egy csomó tojás.

5-6 burgonya – 4-5 tojás – egy fél szál kolbász – egy nagy tejföl + jó, ha van még egy kicsi is – só – bors – pirospaprika – sajt
A burgonyát héjában, sós vízben a tojást keménnyé főzzük. Mindkettőt leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, megpucoljuk, majd vékonyabb szeletekre vágjuk. A kolbászt is felkarikázzuk. A tejfölt összekeverjük sóval, borssal és kevés pirospaprikával. Kóstoljuk meg, hogy ízlésünknek megfelelő-e. A jénait kiolajozzuk, vagy margarinnal kikenjük. Fektetünk egy sor burgonyát, rá tojást, kolbászt majd meglocsoljuk tejföllel. Utána újra burgonya, tojás…….és így tovább, ahogy elfér a tálban. A végén tejföl és rá egy jó adag reszelt sajt. Hideg sütőbe tesszük a jénai miatt, majd 180 fokon rápirítjuk a sajtot. Az az idő elég is, hogy az ízek összeérjenek. Frissiben melegen lehet is tálalni, viszont akkor még nem lehet olyan szépen szeletelni. De én amondó vagyok inkább az íz, mint a dizájn. Viszont mivel nekünk még volt a kenyérlángos aznapra, csak másnap ettünk belőle :)

16 megjegyzés:

Niki írta...

Én tegnap előtt főztem pont:)Mi is nagyon szertejük.Koviubival a legjobb...hmmmmm;oPPPP

Andi írta...

Hát ez fantasztikus! Én meg pont ma akarok rakott krumplit csinálni! Ez gyönyörű lett!

Dia írta...

Imádjuk! És nálunk is rég volt már! Viszont Én dupla ennyi hozzávaló alatt nem is állok neki, úgy fogy!

Ami írta...

Én is nagyon szeretem, és már rég volt! El kell készítenem :)

Andi írta...

Mi is imádjuk, és én is utálom készíteni. Macerás...
De isteni, így én is nekiállok időnként.

családi tűzhely írta...

Én is nagyon szeretem, jó sok házi kolbásszal és tejföllel.

Mary írta...

Nagyon szeretjük de elég macerás.
Jól néz ki!

Liza írta...

Nagylányom kedvence, de nekem soha nem sikerül jól lefotóznom.
Tiéd nagyon guszta!!!

Deborah írta...

Már nem kell tovább gondolkozzak mit együnk estebédre;) Nagyon szeretjük!! Mi reszelni szoktuk a krumplit.. na de ha készen van és fotóra is marad, akkor majd felteszem hogyan készítjük:)
Köszönöm a jó ötletet!

egycsipet írta...

Imádom! Az egyik legjobb étel! :)))

Bianka írta...

Köszi Lányok!
Azért lett jó a szelet, mert másnap fényképeztem le. Mivel csak akkor ettünk belőle :D

Juci írta...

Na ne viccelj, megint az ebédünket fényképezted le!

Viki írta...

Bianka! de kár, hogy ezt nem tegnapelőtt tetted fel. Már nem tudtam mit kezdeni az itthon lévő krumplival, igy vagy három napon keresztül, különböző változatokban krumplis napot tartottunk. ÓÓÓÓÓ hogy ez nem jutott eszembe, pedig mennyire szeretjük.
S én már nem vagyok hajlandó régi krumplit venni, az újat meg még gyengének tartom hozzá! Tényleg??? Te ujjal, vagy régivel készitetted?

Bianka írta...

Juci :))))

Viki régiből készítettem, mert még maradt

Jade írta...

Jajj, de regen volt mar nalunk is ilyen!! Koszi, hogy eszembe juttattad!

Livi írta...

Nagyon szuper, látszik milyen gazdagon készíted :) Finom lehet!