2010. jún. 13.

Gyümölcsleves

Ilyen melegben nincs is jobb egy finom hideg gyümölcslevesnél. Friss üde, és még desszerttel is kiválható. Vagyis én általában a főétel után szeretem megenni.
Nem csináltam nagy faksznit belőle. Amit éppen a piacon találtam + még volt otthon egy meggybefőttem. Ja és savanykásabbra főztem, mert ilyenkor egyáltalán nem kívánjuk a nagyon édes dolgokat
Friss meggy - vagy befőtt – 2 vilmos körte – 2 nektarin – 1 nagy alma – 2 dl tejszín – egész fahéj – 4-5 szegfűszeg – liszt vagy keményítő – citrom – csipet só – cukor

Ha friss gyümölcsökből készítjük, akkor vízzel öntsük fel, ha meggybefőttel, akkor annak levével és + vízzel. Nem kell sok idő a gyümölcsöknek, nem jó, ha túl puhák fonnyadtak lesznek. A gyümölcsöket ízlés szerint vagy kockákra, vagy cikkekre szeljük (szükség esetén meghámozzuk), majd hozzáadjuk a léhez és meggyhez. Beletesszük a fahéjat és a szegfűszeget, fél citrom levét, egy kis reszeletnyi citromhéjat, csipet sót, meg ízlés szerinti cukrot. Az egészet kis lángon készre főzzük. Mint írtam nem kell sok idő kb. 5 perc. A végén vagy liszttel, vagy keményítővel készítsünk egy tejszínes habarást és főzzük össze. Ha nincs tejszín jó a tej és a tejföl is.
Ha keményítővel, akkor óvatosan nem kell sok belőle, valamint minél tovább főzi az ember annál hígabb lesz.
És amit mostanában olvastam és biztos finom, de most nem volt kéznél, hogy lisztet vaníliás pudinggal lehet helyettesíteni.

Mivel már csak két fő választ el a 100. olvasótól, most már elárulhatom, hogy egy fél éves Nők Lapja konyha előfizetés lesz a szerencsés olvasóm díja :)

19 megjegyzés:

Dia írta...

Bár Én nem szeretem, nagyon guszta a fényképeid alapján

Viki írta...

Egyre gondoltunk ebben a hőségben? Megyek most veszem ki a hütőből az este megfőtt gyümi levest :) Csak én süritésre nem lisztet, v. keményitőt, hanem mixelt almát használtam, igy csak a meggyek villognak ki belőle :)

Viki írta...

Most láttam az utolsó mondatod, -kivétel a mai gyümi levesünk- de én mindíg főzős pudinggal süritem, s isteni finom.

Livi írta...

Isteni lehet, én is megkívántam ma a gyümilevest...talán a héten én is készítek :)

Mary írta...

Nagyon guszta! Én is szoktam pudinggal sűríteni!

családi tűzhely írta...

Jól esne most egy hideg tányérral belőle:)

Brigitta írta...

Juj,de fini,imádom!
Micsoda kerek számod lesz,nagyon szép teljesítmény!:))

Liza írta...

Hú, de jól esne most ebben a kánikulában, nagyon kívánni való!!!

Ottis írta...

Nagyon szeretem én is ezt a fajta gyümölcs levest!!Gratula a sok olvasódhoz!

Mónika írta...

Jöhet egy tányérral.

Andi/cuki írta...

Gratulálok, nálam is gyümölcsleves van, pudinggal sűrítve.:-))

Andi írta...

Tegnap én is ilyet csináltam, le is fotóztam.... de így nem teszem fel. :-(
Imádom én is. :-)))

LiliNortianyu írta...

Én is kedvet kaptam hozzá!

Der Chef írta...

Ez így nem az én világom, de meghajlok a régi konyha előtt.

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Andi-glu. tedd fel kérlek

Der Chef valóban a tiéd is nagyon guszta, megnéztem ám :)))

Adri írta...

Úgy látszik ebben a nagy hőségben sokunknak eszébe jutott a hideg gyümileves. :)
Én nagyon szeretem ezt a fajtát is!Főleg így friss gyümikkel!

egycsipet írta...

Gyümölcsleves, kirááály! :)

Ági írta...

Máris nekiállok és főzök én is egy nagy kondérral a gyerekeknek.
A kép megint bámulatosan szép!

Ágnes

Ági írta...

Én egyébként puncs puding porral szoktam sűríteni.

Ági