2010. jún. 9.

Marhahúsleves


Már régóta tervezem ennek a levesnek az elkészítését, és ugyanígy a meggyszószét is, amihez a marha illik a legjobban. Vagyis nem volt más választásom neki kellett állnom. Pedig azt mondják az öregek, hogy a nyár eleji zsenge zöldségből nem az igazi, de kockáztattam. És azt hiszem nagyon megérte :). Az a lényeg, hogy az ember ráérős pillanatában kell elkészíteni, mert legalább 4-5 órát kell főnie a husinak.

Marhahús (szegy, lapocka, stefánia, lábszár, lapocka, velős csont stb…) – 6 sárgarépa – 4 fehérrépa – 6 gerezd fokhagyma – hagyma – paprika – zellergumó – fél fej kelkáposzta – karalábé – egész bors (nem számoltam, de volt vagy 15 szem) – só

Húsba azért írtam ennyi fajtát, mert ember válogatja, hogy ki mit szeret. Én a zsírosabbat, férjem a szárazabbat. Így én kétfajtából készítettem, de zsírósabb, röcögösebb rész vagy legalább is csont kell, hogy legyen benne, mert attól lesz az igazi. Először is feltesszük a húst tiszta vízbe főni. A tetejére felgyülemlő barna habot szedjük le, de csak az elején, mert ha túl sokszor a sok ízt dobjuk ki vele. Tegyük bele a fokhagymákat, paprikát, hagymát, egész borst és sót, majd hagyjuk gyöngyözni a legkisebb lángon kb. 4-5 órát. Ellenőrizzük a hús állagát.
Ha már majdnem kész, jöhetnek bele a megpucolt zöldségek. Ízlés szerint tehetünk még bele gombát, burgonyát, petrezselymet stb… Folytatjuk a lassú tűzön való főzést. Ha kész a levesünk, hagyjuk vagy egy órát ülepedni, majd szűrjük le és a levet, húst, zöldséget külön tálaljuk.

11 megjegyzés:

szepyke írta...

Soha nem szedem le a habját, elfő a végére.. és nem lesz tőle zavaros a leves. Én van, hogy 8 órát főzöm, és addigra olyan finom, erős, hogy a hűtőben kocsonyásodik is!:)

Araniel írta...

Olyan szép...imádom amikor ilyen finoman pettyezi az aranysárga zsír a tetejét. Nagyon guszta, be tudnék lapátolni pár tányérral :D

gondaanyu írta...

Én se szedem le a habot, igaz így a lábas aljára leül és azt meg mosogatni kell:)
Nálunk a vasárnap a húslevest is jelent. Ha nincs akkor sürgősen pótolni kell a hiányt. Mostanában a biopiacon szoktam venni szürkeborjú nyakat meg farkat. Valami fantasztikus !

Gizi írta...

Nagyon guszta!!!!:)

APci írta...

Nekem a húsleves az életerőm...imádom;oPPP Minden hétvégén szerepel az étlapon.Fúúúú most annyira megkívántam hogy nem bírom kivárni a hétvégét:)))

Niki írta...

Bocsi-ka...a SuPe az én voltam;oPPPP

Bianka írta...

Köszi Lányok!

Nekünk is egyik nagy kedvenc a bableves és társai mellett :)

Nekem is bekocsonyásodott :))

Ami írta...

Felnézek Rád, hogy elkészítetted! És hogy ennyien értenek is hozzá... Nálunk az a helyzet, hogy az imádott Anyósom olyan isteni leveseket készít (hús-zöldborsó-marha stb), hogy totál nincs is szükség, hogy otthon ilyennel próbálkozzak (max krémlevesekkel). És ugye 2 főre főzni ilyen jellegű levest nem túl jó. Ennek örülök is meg nem is. Szóval, annyira ügyi vagy, hogy megcsináltad-írigykedek is egy kicsit ;).

(CSak hallomásból szerzett infó, ua mint Szepyke: egy éjszakán át hagyják gyöngyözni a levest az "öreg" zöldségekkel együtt. Utána amolyan édeskés lesz a íze, szerintem. )

Nagyon ügyes vagy! :)))))

Bianka írta...

Ami nagyon kedves vagy. Inkább azt mondom, hogy te vagy szerencsés, hogy nem kell készíteni. Nagyon szeretem a leveseket, de a zöldségpucolást nem igazán kedvelem :)

egycsipet írta...

Kérhetek egy tányérral? Már rég főztem húslevest, hiányom van... :)))

Viki írta...

Jaj de ügyi vagy. Nagyon guszta. Én sem szoktam leszedni a habját, sőt nem is nagyon van neki olyan. Persze az is igaz, hogy egy marhahuslevest már korán reggel felteszek és mindjárt kis lángon kezdem el főzni, ezért nincs is ideje habzani :) Ettől függetlenül most el tudnék fogyasztani egy jó nagy tányérral még ebben a melegben is :)