2010. jún. 6.

Tejes pite

Diával Főzni-jó is készített ezen a héten tejes pitét, de én már régebb kinéztem egy hasonló receptet, amit el akartam készíteni. Mondjuk annyi az egészben a rossz, hogy egy egész tyúkólat célszerű beszerezni, mert elég sok tojás kell hozzá.

8 tojás – 15 dkg margarin – 2 vaníliás cukor – 15 dkg cukor – 10 púpos evőkanál liszt – 1l tej – egy lötyböletnyi vanília aroma - mandula vagy dió
A tojások sárgáját a cukrokkal és van. aromával jó habosra keverjük. Tudjátok addig, amíg már fehéredik. Hozzáadjuk a tejet, az olvasztott margarint, meg a lisztet. A legvégén a tojások felvert habját nagyon óvatosan hozzákeverjük, de vigyázva, hogy ne törjük szét. Igen furcsa folyamat. Azt hittem sosem sikerül. Ja és nagyon szapora, irtó nagy tálban kell keverni :)
A tapadásmentes tepsit is kenjük ki egy kicsit, majd öntsük bele a masszát és szórjuk meg mandula reszelékkel vagy dióval. Én a legnagyobb magas falú tepsimben készítettem. Tudjátok az, amihez fedőt is árulnak és ezüstszínű.
Meglepő, de hideg sütőbe kell kezdeni a sütést. Majd 150-180 fokon legalább egy órát süssük. Azért én végeztem tűpróbát, bár cseles a puha belső miatt. Az alja egy kicsit keményebb gumiszerű (ez nem tetszett), közepe puha krémes, madártejhez tudnám hasonlítani (talán lehetne folyósabb is). Teteje meg piskóta jellegű. Langyosan, inkább "ehető" melegen a legfinomabb. A férjem kért hozzá málna szirupot. Azzal is finom volt.
Arra végkifejletre jutottam, hogy mivel én még nem ettem, így nem tudom, hogy milyennek kell lennie :))))) Így ezt megtartva (mert ízre nem lett rossz) még próbálkozom más receptekkel is ;)

18 megjegyzés:

Mary írta...

Külsőre jól néz ki. Én se csináltam még ilyet de próbálkozz még Bianka hátha találsz jobb receptet. Tényleg elég sok tojás kell hozzá!

Névtelen írta...

Szia!

Én ezt a sütit intelligens krémes néven ismerem. Megsütöttem már egyszer-kétszer, volt hogy a közepe folyt, úgy kellett kimerni a tepsiből. Nekem amiatt nem tetszett, hogy az alja olyan, mint egy gyúrt nyers tészta. Ha az is megsülne olyanra mint a teteje, nem lenne vele semmi gondom.
Anna

Bianka írta...

Igen elég furcsa az alja, az nekünk sem tetszett

pitypang írta...

:D Ránézésre minden rendben vele.nekem meg kellene kóstolni,aztán jöhet:)
Sosem csináltam ilyet,de még hasonlót sem:(

Andi/cuki írta...

Én megkóstolnám, ha reptetnél erre!:-))

Névtelen írta...

Szivesen feláldozom magam egy kóstolásra! :-) Épp tegnap gondoltam rá, hogy Nagymamám milyen fionom tejespitét tud sütni és hogy úgy ennék egyet! Jól néz ki nagyon amúgy!

Melinda írta...

Nagyon guszta lett, hú de megkóstolnám. Nekem is egy tejes pite (Galatopita) receptem, ami bár görög névre hallgat, nagyon hasonlít az alföldi éttermek tejes pitéire. 3 tojásos és nagyon gyors, a blogomon fent van.

Bianka írta...

Köszi LÁnyok!
Küldök kóstolot

Melinda megnézem, köszi

Viki írta...

Itt már mindenki mindent elmondott, amit én is szerettem volna, bár ha az emlékeim nem csalnak, akkor az én nagyim tejespitéje mégsem ilyen volt. Na de hol van már az az idő! A másik: Bianka! A tyúkólba tyúkok is kellenek ám :)))))

egycsipet írta...

Nekem tetszik, egy próbát mindenképpen megér! (Hát még egy kóstolást mennyire megérne...) ;)

Liza írta...

Szívesen megkóstolnám, mert a képen nagyon gusztusos!
Én is intelligens krémes néven ismerem.:-)

Krisztu írta...

Még sose ettem tejes pitét nem tudom, hogy milyen a jó, de ez jól néz ki. :)

Kata írta...

Ez szerintem is az intelligens krémes lenne... anno sütöttem egyszer, talán Latsia receptjével, úgy rémlik, jó volt. Megpróbálom előkeresni neked, jó?

Bianka írta...

Jaj köszi Lányok aranyosak vagytok.
Akkor legyen a neve intelligens krémes :)))

Köszi Kata, ha megkeresed

Nely írta...

Arata super! Fac si eu prajitura asta numai ca pun zahar si margarina mai multa.Dar imi place mult ideea ta de ornare. FELICITARI!

Névtelen írta...

Szia!
Én már ettem tejespitét,és van is egy recim ami leginkább hasonlít az "eredetire".
1 liter tejbe kell keverni 20dkg lisztet,10 cukrot,vaníliát,5db tojást, csipetnyi sót.200˙C sütni amíg szép barna lesz a teteje.Forró,áttört baracklekvárba keverni egy kis barackpálinkát és ezzel tálalni.Jó étvágyat! ;)
Üdv Andrea

szepyke írta...

Anyám, ez nagyon jól néz ki!:)))

(Megvan a vanília... 100 ft/szál, plusz a postaköltség, mármint az itthoni, az 10 dekánál kb 355 ft...:))) Majd írok mailt miatta!

Bianka írta...

Köszönöm a recepteket ki fogom próbálni.

Szepy OK. Nagyon jóóóó :))))