Remek kis lightos egytál, amit a család, diétások vagy vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatnak. Látványra semmi nem különbözteti meg a hagyományos székelykáposztától, mert a gombát olyan formára és nagyságra kell szeletelni, hogy húsformát kapjunk. Elkészítése természetesen sokkal gyorsabb, így hétköznapi ételnek is tökéletes. És tényleg higgyétek el ízvilágában sem különbözik annyira. Na jó, nem egy férfias étel, de ha szeretik a gombát ők sem fogják ellenezni egy jóféle friss ropogós kenyérrel.
5 nagyobb fejű csiperke gomba – 50 dkg savanyú káposzta – hagyma – paprika – paradicsom – 2 fokhagyma – só- bors – majoránna – pirospaprika – 1 babérlevél – 1,5-2 kanál liszt – kis tejföl fele
Készítünk egy pörköltalapot, csak most ne tegyünk alá szalonnát. Megdinszteljük egy kis olajon az apróra vágott hagymát, paprikát, paradicsomot, majd megborsózzuk, megszórjuk majoránnával és pirospaprikával. Felöntjük egy kis vízzel és hagyjuk rotyogni, míg előkészítjük a káposztát. A káposztát érdemes leöblíteni, hogy ne legyen annyira intenzíven savanyú és egyet vágni rajta, hogy ne legyenek olyan hosszúak a szálak. Mindig attól félek, hogy a torkomon akad :))) Ha beletettük az alapba a káposztát, mehet a babérlevél, só vagy ételízesítő és, ha van otthon az íze kedvéért egy darabka szalonnabőr (vegetáriánusok ne), amit a végén kiveszünk. A nem diétázok az alapba is tehenek szalonnát. Ha szükséges még tegyünk alá folyadékot, hogy lehessen majd behabarni. Kb. fél óra múlva jöhet a nagyobb kockákra vágott gomba, majd készre főzzük. Bekeverünk egy tejfölös habarást, besűrítjük és még 2-3 percig főzzük egybe.
2010. szept. 27.
Gombás székelykáposzta „V,D”
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
17 megjegyzés:
Anyukám is szokott ilyet csinálni! Szeretem.
Nagyon finom lehet... :)
Még nem ettem ilyen gombás változatot, de most kedvet kaptam hozzá:)
Szívesen megkóstolnám finom lehet! :)
Megkóstolnám, fincsi lehet, gombásan még nem ettem ilyet.
Szerintem ezt a kisebbikem is szeretné a gomba miatt.:-)
Bár a káposztával nincs barátságban.
Klassz!
Mik azok a rejtjelek a cím után?:)
Mindenkinek köszönöm
A jelek az, hogy diétás és hogy vega. Jobb oldalt a sávon van egy káposzta és azon van a leírás :)
Húúú Bianka! Ez is nagyon klassz lehet! Jöhet egy nagy adag! :)
Fincsi fincsi fincsi!
Kérek is belőle :)
Bár én nem szeretem a székelykáposztát, töltött káposztát stb. de ez az elkészítés olyan jól hangzik, hogy tutti ki fogom próbálni!
Nagyon finom lehet, még nem ettem gombás verziót!:)
Én még soha nem hallottam erről a verzióról, de nagyon ötletes!
Most, hogy már megbarátkoztam a gombával, úgy érzem ezt feltétlenül ki kell próbálnom! :))
Istenien néz ki!
Finom lehet (lehetett)!!!!
Mindenkinek köszönöm
Felhőlány én és a gombabarátságunk óta készítem. Próbálom a kalaposokban lévő lehetőségeket kipróbálni :)
Ez isteni lehet! Imádom a savanyú káposztás ételeket.
Pár éve találtam ki és főzök hasonló összetételben, mióta kisebbik lányom áttért a vega-menükre, viszont a székelykáposztát szereti nagyon. Azóta mindannyian szívesen esszük mi is :)Finom!
Megjegyzés küldése