2010. szept. 1.

Gombával és barnarizzsel töltött cukkini VKF XXXVII "V"


Imádom a gombát, így nagyon örültem a mostani feladatnak, de el kell árulnom egy titkot. Ez a felülmúlhatatlan gomba imádatom, csak pár éve jelentkezett, hiszen idáig féltem tőle. Az az igazság, hogy most is csak a boltit merem megenni, de régen még azt sem, csak ha le volt tesztelve. Vagyis a család evett belől, akkor másnap már én is nyugodt szívvel lakmároztam :)))) Most ugyanezt játszom a medvehagymával is. Jelen esetben egy kis adagos receptet írok le, max két fő részére. Zöldség nagyságától függően vagy 3-4 darab.

1 nagyobb vastagabb törzsű cukkini – 1 hagyma – 1 paprika – 1 paradicsom – 2 gerezd fokhagyma – 3 nagyobb gomba – egy marék barnarizs vagy sima – só – bors – majoránna – petrezselyem – pirospaprika – tejföl – sajt

A barnarizst beáztatjuk, jól átmossuk, majd előfőzzük. Sokkal több ideig fő, mint a fehér szemű rizs. Mikor már al dente szűrjük le.
Egy kis olajon dinszteljük meg az apóra vágott hagymát, majd sorban paprikát, fokhagymát és paradicsomot. Szórjuk meg borssal, majoránnával, pirospaprikával és öntsük fel kevés vízzel. Épp, hogy ne égjen meg a paprika, mert a gomba úgy is ereszt levet. (Ha sima rizset használunk, most tegyük bele az alapba egy kicsivel több vízzel). Hagyjuk rotyogni pár percet, addig hámozzuk meg a cukkinit, vágjuk 4-5 ujjnyi széles karikákra, majd vájjuk ki a belsejét, hogy hengereket kapjunk. Ha zsenge a belseje szeleteljük fel és a gombával együtt, tegyük az alaphoz. Sózzuk vagy ételízesítsük, majd mehet bele a leszűrt rizs is. Főzzük készre és a végén szórjuk meg egy kis petrezselyemmel. Legyen sűrű állagú. Hasonló, mint egy rizseshús, csak most nevezzük el gombás, cukkinis rizsnek. Mindenki ízlése szerint fűzserezheti. A legjobb, hogy előre is elkészíthető. Ha túl sok lenne a töltelék, fagyasszuk le.
A cukkiniket tegyük egy kiolajozott tepsibe, vagy jénaiba, majd töltsük meg és szórjunk rá sajtot. Fedjük le a fedővel, vagy alufóliával és hagyjuk párolódni legalább 20 percet, hogy a zöldség puhuljon. Majd süssük készre. Előre is párolhatjuk és utána tölthetjük, ahogy kényelmes.
Személy szerint tejföl ágyon tálaltam, mert szerintem a cukkinihez, tökhöz, gombához nagyon illő mártás.

12 megjegyzés:

Gál Edith írta...

Jajj, de guszta!!

családi tűzhely írta...

Nagyon mutatós és ínycsiklandó.

L.Krisztina írta...

Hát ez nagyon jól néz ki :)!
most nagyokat nyelek :)
A medvehagyma és a gyöngyvirág levele között az első különbség nem egy időben jönnek ki földből a medvehagyma áll ebben az első helyen :) második különbség a medvehagymának jól érezhető fokhagyma illata van ha megdörzsölöd a levelét :) ja de imádom!!!
de megértelek a gombát kb 15 éves koromig nem voltam hajlandó megenni.

szepyke írta...

Az anyja, de jól néz ki! Én most estem szerelembe a cukkinivel, most viszont nagyon!:)))

Dia írta...

Aztaaaa! Ez csúcs! És a fényképek! Ügyes vagy!!!!

Bianka írta...

Köszi Lányok!
Kriszta legalább megnyugodtam :)
Szepy én is idén lettem cukkini fan
Dia kelt tésztával is isteni

Mary írta...

Nagyon gusztusos lett!

Judy (Erzsébet Iudith Fat) írta...

Füüü de sok joságrol le marattam...
Minden jót kivánok!!!

gondaanyu írta...

Ne aggódj, teljesen normális vagy:) gombát én is cak boltit főzök :):)

Nelli írta...

Nagyon finom, mentem a recit, szerintem a fiacskám örülni fog neki.:-)

Bianka írta...

Köszönöm

Alíz, Erdélyből írta...

Nagyon jól néz ki! Hasonlót szoktam én is késziteni. Mentettem a recit. :)