Vártunk pár vendéget névnapom alkalmából és ezzel a koszorúval kedveskedtem nekik. Ne tudjátok meg, mekkora íz orgiát okozott. És nem csak az ízlelőbimbóim örültek meg, de hatalmába kerített a karácsony hangulata is. Hasonlít a beiglihez, bár annál finomabb, puha, omlós. A receptet Tücsöknél néztem ki, hasonlóan készítettem egy kivételével, hogy egy kicsit kevesebb cukrot tettem a mákhoz.
Tészta: 50dkg liszt – 4 dkg élsztő – 3,5 dl tej – 2 evőkanál olaj – 5 dkg cukor – csipet só
Töltelék: 15 dkg darált mák – 10 dkg cukor (eredeti 15dkg) – 2 vaníliás cukor – Fél citrom reszelt héja – 5 dkg vaj
+ 2 tojássárgája
Előkészítjük az élesztőt (3,5 dl langyos tej, 2 kanál liszt, 1 kanál cukor, meleg hely). Egy tálba tesszük a lisztet, olajat, cukrot és sót, majd hozzáöntjük a felfutatott élesztőt. Robotgép csigás végével kidagasztjuk. Kivételesen ebben az állapotban nem kell keleszteni, hanem kinyújtunk egy kb. 30X40 lapot. Jól bőségesen megkenjük olvasztott vajjal. Tocsogjon rajta, mert a mák úgy is felszívja. Majd szórjuk meg a mákkeverékkel és a maradék vajjal locsoljuk át. Tekerjük fel és egy kicsit emelgetve igazítsunk rajta, majd sütőpapíros tepsin kör alakra formázzuk, úgy, hogy az egyik végét dugjuk át a másikba. Egyforma cikkelyekre szeljük, de óvatosan, hogy a belső szélénél ne vágjuk teljesen át, majd egy irányba egy kicsit fogassuk be a lapokat. Pihentessük meleg helyen legalább fél órát. Ha letelt, tojássárgájával kenjük meg a külső belső széleket, majd 200 fokos előmelegített sütőben kezdjük el sütni. Mivel a tojás nagyon gyorsan pirul, egy idő után vegyük vissza 180 fokra (még jó az elején), ha szükséges fedjük le alufóliával a tetejét, hogy ne égjen meg, mert az a cél, hogy a tekercsek belseje puha és omlós maradjon és csak a külső héja legyen ropogós. Nekem kb. fél óra alatt lett kész.
Tészta: 50dkg liszt – 4 dkg élsztő – 3,5 dl tej – 2 evőkanál olaj – 5 dkg cukor – csipet só
Töltelék: 15 dkg darált mák – 10 dkg cukor (eredeti 15dkg) – 2 vaníliás cukor – Fél citrom reszelt héja – 5 dkg vaj
+ 2 tojássárgája
Előkészítjük az élesztőt (3,5 dl langyos tej, 2 kanál liszt, 1 kanál cukor, meleg hely). Egy tálba tesszük a lisztet, olajat, cukrot és sót, majd hozzáöntjük a felfutatott élesztőt. Robotgép csigás végével kidagasztjuk. Kivételesen ebben az állapotban nem kell keleszteni, hanem kinyújtunk egy kb. 30X40 lapot. Jól bőségesen megkenjük olvasztott vajjal. Tocsogjon rajta, mert a mák úgy is felszívja. Majd szórjuk meg a mákkeverékkel és a maradék vajjal locsoljuk át. Tekerjük fel és egy kicsit emelgetve igazítsunk rajta, majd sütőpapíros tepsin kör alakra formázzuk, úgy, hogy az egyik végét dugjuk át a másikba. Egyforma cikkelyekre szeljük, de óvatosan, hogy a belső szélénél ne vágjuk teljesen át, majd egy irányba egy kicsit fogassuk be a lapokat. Pihentessük meleg helyen legalább fél órát. Ha letelt, tojássárgájával kenjük meg a külső belső széleket, majd 200 fokos előmelegített sütőben kezdjük el sütni. Mivel a tojás nagyon gyorsan pirul, egy idő után vegyük vissza 180 fokra (még jó az elején), ha szükséges fedjük le alufóliával a tetejét, hogy ne égjen meg, mert az a cél, hogy a tekercsek belseje puha és omlós maradjon és csak a külső héja legyen ropogós. Nekem kb. fél óra alatt lett kész.
30 megjegyzés:
Nagyon sok boldog névnapot!
Szép lett a sütid!:)
Imádom a mákos kalácsot, ez pedig valami gyönyörű lett!
Boldog névnapot:)
Szép munka. Büszke lehetsz rá! Itt is boldog névnapot kívánok!
Boldog névnapot kívánok én is! Nagyon szép lett a kalácsod! :))
Hűűűű, de szép!!! Kérhetnék reggelire? :)
Boldog névnapot! :)
Szia Bianka !
Boldog Névnapot Kívánok :) !!!
Nagyon szép lett :))) ! És én még az ízéről is tudnék áradozni :))) !
Nagyon guszta!És boldog névnapot kívánok!
Nagyon boldog névnapot!
Nagyon szép a süti!
Ez egy nagyon finom, omlós sütike.:-)
Boldog névnapot Neked!
Nagyon boldog névnapot kívánok!
Csodaszép lett a sütemény, gratulálok!
Érzem az illatát......:-)
Boldog névnapot kívánok!
Nagyon szép kis süti:))
Nagyon sok boldog névnapot kívánok én is ;-)!
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a névnapi köszöntést, valamint a kalács dicséreteket :)))
Hú Bianka, ez nagyon guszta!!! Mindenképpen kipróbálom, sőt még lehet, hogy diósan is!
Nagyon Boldog Névnapot!
Petra
http://www.csodaskaracsony.blogspot.com
Fantasztikus!!!!
Nagyon szép!
Boldog névnapot kívánunk!
Nagyon boldog névnapot! Csodás kaláccsal lepted meg a vendégeidet.:)
Csodás! Isten éltessen mégegyszer!:-))
Hadd csatlakozzam én is : Isten éltessen! A kalács meseszép lett!
Boldog névnapot kívánok!:) A kalács gyönyörű!
Csatlakoznék az előttem szólókhoz: nagyon boldog névnapot! És a kalács? Á, nem teszik:))
Bianka, ez gyonyoru! Isten eltessen nevnapod alkalmabol!
Mindenkinek köszönöm, nagyon jól esett a sok köszöntés és kalács dicséret. Igazán hálás vagyok nektek
Boldog névnapot! :))
Szépséges lett a kalácsod!
Én is, én is! Boldog névnapot!
Köszönöm, köszönöm :)
Boldog névnapot Bianka, utólag is :)
Gyönyörű lett a süti :)
csodaszép, eláll a szavam! gyönyörű!
Húú ez csúcs! Biztosan nagyon finom!
Mindenkinek köszönöm
Megjegyzés küldése