2010. nov. 12.

Rakott, banános, mákos guba, alma öntettel VKF XXXVIII.

Nagyon jó VKF pályázati kiírás, hiszen úgy néz ki, hogy a reform étkezés virágkorát éljük, ezen felül, mindenki próbál egészségesebben, de tartalmasan étkezni. Már nincs két hónap és itt a karácsony, így két legyet ütve egy csapára, íme, egy reformált karácsonyi desszert. Legalább volt okom nádcukrot venni, mert ki szerettem volna próbálni.

6 tönköly kifli – 3 nagyobb alma – méz – 2 evőkanál nádcukor – egy mokkáskanál fahéj – citromlé – 3 dl tej (zsírszegény) – vaj – 20 dkg mák – vanília rúd
Az almákat meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk. 2 kanál cukrot egy kanál vízzel karamellizálunk, majd rádobjuk az almákat, a fahéjat és egy jó nyomásnyi citromlevet. Kissé átpároljuk (kb. 3perc). Melegen botmixerrel pürésítsük. Nem szükséges folyósra, maradhat darabosabb is.
Melegítsük át a tejet és ízlés szerint mézzel ízesítsük (aki nem szereti a mézt, nádcukorral), valamit adjunk hozzá egy fél vanília rudat és magvait, majd a karikákra szelt kifliket mártogassuk bele és enyhén nyomkodjuk át. Vajjal, kenjünk ki egy hőálló tálat, az alját szórjuk meg mákkal és rakjunk egy réteg felkarikázott banánt (aki nem szereti a meleg banánt, vékony alma szeleteket), majd tegyünk egy réteg kiflit (utólag is locsoljuk meg egy kis tejjel, hogy sütés után ne legyen száraz), majd szórjuk meg bőven mákkal, banán, és így tovább. Előmelegített sütőben, süssük kb. 5-10 percig (ha jénai hidegbe kezdjük), vagy mikróban 5-8 percig. Mikor kész még melegen borítsuk tányérra és tálaljuk az alma szósszal. Ha nem sikerül, sebaj :)

13 megjegyzés:

Dia írta...

Váááóóó! Tönkölykiflivel! Ez igen!

Ami írta...

Milyen jól néz ki! Ez igen! :)

Nelli írta...

Isteni lehet!Szeretem a banános ételeket.Mák-banán párosítást még nem ettem.

Ildy írta...

Tetszik!:)

Doctor Pepper írta...

szuper!

Ottis írta...

Nagyon jól néz ki, megkóstolnám szívesen .-)

Szemi írta...

Jó ötlet!

Mary írta...

Szép nagyon!

Kata írta...

Banánt lehet, hogy nem kérnék bele (tényleg, milyen íze van melegen?), de almával bármikor, bármilyen mennyiségben jöhet:)

Mézigörl írta...

De jóóó, és még méz is van benne! :))

Reka írta...

Nagyon gyakran keszitek makos gubat, de hogy almaval, az meg nem jutott eszembe, szuper !!!!

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Edó írta...

Nagyon finom lehet,guszta!