Tészta:500g liszt – 10g élesztő – 1 tojás + 1 sárgája – 30g cukor – 25dkg vaj – 3dl tej
Töltelék: 210g őrölt dió – 10g cukor – fél citrom reszelt héja – 1dl tej – ha szükséges lekvár 1 kanál lekvár – őrölt szegfűszeg – vaníliás cukor
Mákos tölteléket is használhatunk: 200g mák – 80g cukor – fél narancs reszelt héja
Az élesztőt felfuttatjuk egy deci tejben (langyos tej, élesztő, kis cukor, egy kiskanál liszt, meleg hely), majd hozzáadjuk a száraz adalékokhoz és az egész tojáshoz. A robotgép csigás végével kezdjük összedolgozni, majd adjuk hozzá a langyos tejet és a legvégén az olvasztott vajat. Ha még szükséges adhatunk hozzá tejet, hogy egy jól nyújtható rugalmas tésztát kapjunk. Fél órára tegyük meleg helyre pihenni. Lisztezett munkapulton óvatosan, hogy nem szakadjon ki, nyújtsuk jó vékonyra. Vágjunk téglalapokat, majd mindegyikre tegyünk egy adag tölteléket. Két oldalt hajtsuk fel a tésztát, majd tekerjük rajta kettőt, hogy lezárjuk. A végét kenjük meg tojássárgájával, hogy rátapadjon. A tetejét 3-4X csipkedjük meg. Na, ez jó kérdés, hogy minek. Díszítés, hagyomány, vagy technikai oka van, azt nem tudom, de így kell és kész :))) Kenjük meg a tetejét tojássárgájával és előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre. Ha szükséges és nagyon égne a teteje, lazán dobjunk rá egy alufóliát. Sajnos én figyelmetlen voltam és az oldalát nem kentem be eléggé, így nem lettek olyan szépek.
9 megjegyzés:
Imádnám!
Bianka! Ez szuper jó! Imádom a diósat! Akkor benne vagy egy cserében? :-DDD
Guszták. A kindli - gondolom - a német (Christ)kindl szóból jön.
csudijó!
Csodásak! :)
Jol nez ki nagyon, fincsi lehet!!!!
Juj, ez nekem nagyon ízlene!
Esküszöm, hogy tegnap, amikor csak úgy futólag olvastam, knédlit sikerült olvasnom :) na de ez egészen más, meg aztán nem is hasonlítottak egymáshoz :)))
Nagyon guszták, s tuti fincsi is (diós!!!)
Sütikbe, verhetetlen vagy.
Megjegyzés küldése