Még egy esélyt adtam a mézeskalácsoknak. Tavaly gyilkos dobó csillagokat sikerült gyártani, így egy kicsit halványult a lelkesedésem. Viszont a mostanit végre siker koronázta. Méghozzá olyan jó lett, hogy férjre rá kellett szólnom, hogy azért karácsonyra is maradjon. Pedig egy hadseregnyi adag lett. Azt hittem sosem végzek a sütésével. És valóban, ahogy Hajnalka is írta, akitől származik a recept, hogy az első perctől puha, fogyasztható és így is marad…
1 kg liszt (rétes) – 30 dkg cukor – 30 dkg margarin – 25 dkg méz (én virágmézzel készítettem) – 3 tojás – 1 evőkanál szódabikarbóna – csipet só – mézeskalács fűszerkeverék és még egy kiskanál fahéj
Úgy készüljünk, hogy legalább egy éjszakát pihennie kell a tésztának. Én elkészítettem délután és másnap délután sütöttem ki. Minél többet pihen, annál jobb lesz.
Lángon írja, de én mikróban olvasztottam meg a margarint a mézzel együtt. A tojásokat a cukrokkal, fűszerekkel habosra kevertem, majd beletettem a vajas mézbe és jöhetett a liszt, szódabikarbóna. Majdnem a végéig robotgéppel kevertem, csak az utolsó adag liszteknél tértem át kézi gyúrásra. Egy nagyon ragacsos masszát kapunk, de ne tévesszen meg, mert másnapra brutál mód megkeményedik. Így ha lehe,t ne hagyjuk a tálba, mert nehezen tudjuk majd kivenni. Én így jártam :) Hűtőben jól lefedve vagy becsomagolva minimum egy éjszakán át pihentessük.
A munka megkezdése előtt fél órával vegyük ki a hűtőből. Annyit vágjunk le belőle, amit egy sütésre használunk. Gyúrjuk át, nyújtsuk kb. egy cm vékonyra és szaggassuk ki. A szabásból visszamaradt anyagot gyúrjuk össze, majd újra nyújtás….Tegyük sütőpapíros tepsibe, hagyva helyet egymás között, mert nőnek, majd 180 fokon 6-7 perc alatt süssük készre. Figyeljük, mert nagyon gyorsan megpirul. És jöhet a következő adag tészta és így tovább…. Hagyjuk hűlni és csak utána dobozoljuk. Párat mandulával szórtam meg.
A képeken éppen a hűlési munkafolyamat látható. Az asztalon lévő mennyiség, az össz adag ¾ része. Szépítéssel nem foglalkoztam, szeretem a natúr mézeskalácsokat és nem csak a lustaság miatt :) 3-at azért megfestettem dr. Oetker cukormáz tollal.
1 kg liszt (rétes) – 30 dkg cukor – 30 dkg margarin – 25 dkg méz (én virágmézzel készítettem) – 3 tojás – 1 evőkanál szódabikarbóna – csipet só – mézeskalács fűszerkeverék és még egy kiskanál fahéj
Úgy készüljünk, hogy legalább egy éjszakát pihennie kell a tésztának. Én elkészítettem délután és másnap délután sütöttem ki. Minél többet pihen, annál jobb lesz.
Lángon írja, de én mikróban olvasztottam meg a margarint a mézzel együtt. A tojásokat a cukrokkal, fűszerekkel habosra kevertem, majd beletettem a vajas mézbe és jöhetett a liszt, szódabikarbóna. Majdnem a végéig robotgéppel kevertem, csak az utolsó adag liszteknél tértem át kézi gyúrásra. Egy nagyon ragacsos masszát kapunk, de ne tévesszen meg, mert másnapra brutál mód megkeményedik. Így ha lehe,t ne hagyjuk a tálba, mert nehezen tudjuk majd kivenni. Én így jártam :) Hűtőben jól lefedve vagy becsomagolva minimum egy éjszakán át pihentessük.
A munka megkezdése előtt fél órával vegyük ki a hűtőből. Annyit vágjunk le belőle, amit egy sütésre használunk. Gyúrjuk át, nyújtsuk kb. egy cm vékonyra és szaggassuk ki. A szabásból visszamaradt anyagot gyúrjuk össze, majd újra nyújtás….Tegyük sütőpapíros tepsibe, hagyva helyet egymás között, mert nőnek, majd 180 fokon 6-7 perc alatt süssük készre. Figyeljük, mert nagyon gyorsan megpirul. És jöhet a következő adag tészta és így tovább…. Hagyjuk hűlni és csak utána dobozoljuk. Párat mandulával szórtam meg.
A képeken éppen a hűlési munkafolyamat látható. Az asztalon lévő mennyiség, az össz adag ¾ része. Szépítéssel nem foglalkoztam, szeretem a natúr mézeskalácsokat és nem csak a lustaság miatt :) 3-at azért megfestettem dr. Oetker cukormáz tollal.
20 megjegyzés:
"gyilkos dobócsillag" :-)))))))))) Nagyon jó! Egyébként eddig Én is olyanokat gyártottam és almával puhítottam dobozban. Idén újítok. Viszem a recepted.
Szépek lettek!
Én is csak azokat díszítettem,amik ajándékba készültek, mert a cukormázat nem szeretem rajta, nekem is jobban ízlik csak úgy "natúr". :))
Igazi nagyüzem.
Én, amit készítettem fáradságos munkával, tegnap és ma célba ért :-)))
Most süthetek újat magunknak:-)
WOW! Gratulálok! Nagyon ügyes vagy!
(én már feladtam a mézeskalács sütést, mert sosem sikerül (inkább mézes kőnek titulálnám) helyette más karácsonyi kekszet sütok )
Szépek lettek Neked is:D
Próbáld ki legközelebb a lisztet felerészben rétesliszttel, úgy még finomabb szerintem!
Köszönöm Lányok!
Debigabi én sima lisztet már jó ideje nem használok. Csak rétesliszttel dolgozom. Igazad van azóta minden jobb :)
Dobócsillag :-DD
Fetrengve röhögő smiley :-DD
a dobócsillagon én is jót derültem:))
nagyon cukik!én a díszítéshez 2balkezes vagyok:))
Látszik a képen is, hogy fincsi puha lehet a tésztája.
Mézecskalács sütés téren nekem is van még mit tanulni, de a tesóm mindig süt nekem is.:-)
Nagyon jo kis puha mezeseknek tunnek! Tavaly en malnalekvarral ragasztottam ossze kettesevel, majd a tetejet csokiba martottam, es igy mezes puszedli lett :) Amugy en is naturan szeretem, nem irokazva.
Miroase a Craciun... minunat. Pup!
Nagyon szépek!
Az idén úgy hiszem befejeztem a mézes kekszek sütését, eddig 2-2 adaggal készítettem és mind elfogyott...
Csodásak lettek! Nagyon szeretem a mézeskalácsot! Hamarosan én is nagy sütésbe és díszítésbe kezdek! :-DDD
Egy adag jöhet! Idén még nem állok sehogy a mézeskaláccsal :o
Nagyon ügyes vagy! Én is remélem, hogy hétvégén végre mi is megsüthetjük Szofival a néhány doboznyi mézeskalács adagunkat.
Nagyon szepek, erzem az illatukat is, hm. Fincsi lehet. nalunk is 1 adag elfogy, a masodik marad meg Karacsonyra :-)))).
Én is a napokban kezdek neki! :D Adtál egy kis löketet ezekkel a szépségekkel, mert az én lelkesedésem sem az igazi. Sok volt a kudarc... :D
Mindenkinek köszönöm
Bianca, nagyon szépek lettek, és szívből örülök, hogy tetszik a recept. De nem is ez a lényeg, hanem ahogy írtál az elkészítéséről. A gyilkos dobócsillagon nagyon jót szórakoztam! :-)
Gratulálok:-)
Bianka,kipróbáltam ezt a receptet és tényleg jó! Nálam is bevált! Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a receptet! Így az én legelső mézeskalácsom, nem "gyilkos dobócsillag lett".
Megjegyzés küldése