Vegyünk egy alap, zabpehelyhes kekszet és variáljuk ízlésünk szerint. Jelen kekszet a szombati GBT-re készítettem. Még nem használtam vörösáfonyát, mert nem vagyok nagy aszalt gyümölcs rajongó, de ez most kivételesen nagyon ízlett és máskor is fogom használni.
20 dkg kis szemű zabpehely – 40 dkg rétes liszt – 10 dkg cukor – 2 púpozott mokkáskanál szódabikarbóna – 2 púpozott mk. fahéj – 20 dkg margarin – 15 dkg méz – 10dkg aszalt vörösáfonya vagy sima aszalt áfonya
A mézet és a vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Az áfonyákat kettévágjuk, hogy kisebb kezelhetőbb darabokat kapjunk. Kézzel jól összekeverjük, majd jó nedves kézzel nagyobb dió nagyságú golyókat formázunk, azt két tenyerünk között meglapítjuk. Furcsa érzés, mert olyan széteső tésztája van, de golyókészítés előtt a kezünkben egy kicsit gyúrjuk meg. Tegyük sütőpapírra, és előmelegített sütőben 175 fokon, 12-15 percig süssük. Ha kész, vegyük ki és várjunk pár percet, hogy a puha keksz megdermedjen. Dobozban több napig is eláll. Ui: az áfonya miatt nagyon kellemes ünnepi keksz is lehet belőle.
2010. dec. 13.
Vörösáfonyás, zabpehelyhes keksz
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
15 megjegyzés:
Biztos nagyon finom lehet,a pici lánykám imádja a vörös áfonyát,ünnepek után jövök a recepté:)
Nagyon fini lehet!:-)) Mostanában én is többször használom, mert a kis-nagyfiam nem szereti a mazsolát, s a rizsfelfújtba, túrós pitébe, kuglófba is ezt rakok. Vagy a barackot.
Az aszlat áfonya nagyon jó! A keksz is biztos finom vele!
Ezt imádnám! Nagyon!
Nagy kedvencem a vörös áfonya! Isteni kekszek!! :-)))
Húúú ezt nem teheted velem :-) Éppen tegnap tartottam terepszemlét a kamrába, s elbújva találtam meg a kiskosárban egy adag vörösáfogyát, s az jutott eszembe, mi lenne, ha ebből kekszet készítenék a Bianka zabpelyhes receptjével :-)))))
Ez tényleg bizisten így volt. Na ehhez mit szólsz ? S ráadásul a zabpehely mellett bujkált el :))))
Jaaaaa !!! mertha keksz, akkor az nekem Bianka :)))))
Mindnekinek köszönöm
Nagyon fincsi lehet, régóta készülök már én is zabpelyhes kekszet sütni, köszi a receptet!:))
Hú, de fincsi lehet! Az aszalt vörösáfonya nagy kedvencem!
Szintén nagy vörösáfonya-rajongó vagyok, úgyhogy le is nyúltam a receptet :)
Bianka!
Én nagyon szeretem a vörös áfonyát, mazsola helyett használom, mert azt viszont nem szeretem.
Hasonlót én is készítettem, de nekem nagyon kemény volt benne a zabpehely, most viszont vettem olyat, ami apróbb szemű.
Neked nem volt kemény benne a zabpehely?
Bonbon én sem szeretem a mazsolát :)
Nekem nem lesz kemény, szerintem a kisszeműség miatt. Meg hogy mindent melegen adok hozzá. Meleg vaj, meleg méz stb..
"mert nem vagyok nagy aszalt gyümölcs rajongó"
Ezt csak most olvastam.
Bocsi, hogy pakoltam a dobozba :)
Jucy nagyon szépen köszönöm, és hidd el már meg van a helye a gyümölcskenyérben :)
Megjegyzés küldése