2011. jan. 2.

Csoki torta, kókuszreszelékkel

Miközben állítottam össze a szilveszteri menüt, nem céltudatosan készültem a torta sütésére. A Kievi krémeshez (recept holnap) szükségem volt két vanília pudingra, de csak hármas csomagolásban tudtam venni és mivel alapjáraton nem esszük a pudingokat, így megmaradt egy. Jött az ötlet, hogy a vaníliából csokisat kreálok és lesz még egy desszert az asztalon. Mivel a krém szűkös volt, így csak 6 tojásos tortalapot készítettem, ami csak egyszer szelhető ketté, viszont az eredeti recept 8 tojásos, ami három részre vágható, így azt írom le, zárójelben az általam sütöttel. A 8 laposhoz több krém kell. Ajánlom a 8 tojásosat normálisabb, nagyobb tortákhoz, mert nagyon finom piskótája van és, ha követjük az utasításokat, remekül megnő. Nagyon szeretem, kedvencem.

Tészta eredeti, zárójelben a sütöttel: 8 tojás (6) – 8 csapott kanál cukor (6) – 8 bő kanál liszt (6) – 2 bő késhegynyi sütőpor (1)
Krém 6 tojásos laphoz: 1 dr. Oetker vaníliás pudingpor – 4 kanál kakaó – 4 kanál cukor – fél liter tej – 200g margarin – rum – fahéj – kókuszreszelék – csokoládédara

A tortalap elkészítésével kezdjünk, hogy legyen ideje hűlni. Egy nappal előbb is kisüthetjük.
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét, egy csipet sóval elkezdjük habosra verni. Amikor már keményedik, lassan adagoljuk a cukrot. Ha kemény jöhet ugyancsak folyamatosan és óvatosan adagolva a liszt. A robotgépet közben ne állítsuk le, hanem nagy fordulatszámon működtessük. A végén jöhet sorban a tojások sárgája. Még legalább 3-4 percet dolgozzunk rajta, míg kis levegőbuborékok jelennek meg a tészta tetején. Egy kikent és lisztezett tortaformába öntsük, majd 180 fokos előmelegített sütőben kezdjük el sütni. Amint érezzük a piskóta illatát, vegyük vissza 170-160 fokra. Az ajtót ne nyitogassuk a sütési idő ¾ részéig, mert máskülönben összeesik. A sütési idő kb. 35 perc, de a végén tűpróbával ellenőrizzük. Krémhez elkészítjük leírás szerint a pudingot, majd hozzákeverjük a kakaót, ízlés szerinti rumot és fahéjat. Hagyjuk hűlni. A hideg vajat robotgéppel kezdjük habosra keverni és adjuk hozzá a csokis részt. Kész is a krém.
Szeleteljük ketté vagy háromba a tortalapot és kenjük meg a lapok között majd, a tetejét és a szélét. Bőven szórjuk meg kókuszreszelékkel, ha van csokidarával.
Mivel én maradékhasznosítással dolgoztam, a krém készülhet, csokoládépudingból vagy főzött krémből is.

10 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Bianka! Fenségesen néz ki, szívesen elmajszolnék most egy szeletkét! Szuper a szilveszteri menüd is! Ügyi vagy nagyon! Csak így tovább!!! :-)))

kempfcandi írta...

Ugye küldesz??????:D

Nelli írta...

Csoki, kókusz!:-)Rossz nem lehetett!:-)

Ildy írta...

Nagyon klassz, csatlakozom Nellihez. Imádom a kókusz-csoki kombót.

Mary írta...

Csodás lett! :)

Könyvlelő Kritta írta...

Fantasztikusan jól néz ki a tortád :)

Szemi írta...

Nagyon finom lehetett.

Juci írta...

Kókuszos? Akkor jöhet!

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm

Csibe írta...

Csoki is, kókusz is - egyszerűen imádom!