2011. jan. 4.

Fasírtgolyó szezámaggal

Nem egy nagy szám nem is azért írom, hanem inkább csak ötletelés végett. Bár biztos sokatoknak jutott már eszébe, de én most készítettem először a szilveszteri asztalra szezámmagos fasírtgolyót. Azért szeretem, mert hidegen melegen fogyasztható, így előre is elkészíthető, nem nagy munka, kivéve a sütés, de ha van az embernek fritőze, akkor az sem egy nagy „vas is das”, és ha az embernek van egy férje, aki még a gombócolást is vállalja akkor maga az éden :)))) Praktikus mert tálalhatjuk, magában, kenyérrel, sajttal, zöldségekkel és ezernyi variációban. Bőven 6 főre

Fél kiló sertés darált hús (lehet pulyka, csirke is) – sok-sok fokhagyma – fél hagyma – pirospaprika – só –bors – szemlemorzsa – 3 tojás – 2 zsemle - szezámmag - ízlés szerint zöldfűszereket is tehetünk hozzá
A zsemléket beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a darált húshoz, a tojásokhoz és ízlés szerint fűszerezzük. Azért írom, hogy ízlés szerint, mert van, aki fokhagymásabban (én) vagy van aki kevésbé stb… A masszába is tegyünk egy kis zsemlemorzsát. Mondjuk, mi szárazabban szeretjük, de hallottam, hogy van, aki burgonyát reszel bele, hogy levesesebb legyen. Nekem olyankor, olyan érzésem van, hogy nyers marad :)
Formázzunk kisebb golyókat, majd forgassuk meg a szezámmagos zsemlemorzsába. Ha gondoljuk, tehetünk a masszába is. Bő forró olajban süssük ki.

15 megjegyzés:

Nelli írta...

Nagyon finom!Én is szárazabban szeretem!:-)

családi tűzhely írta...

Jöhet 1-2 golyóval:)

Vica írta...

A golyó is ász, de nálam a szerpentin mindent visz:) Hol lehet ilyet kapni????

Bianka írta...

Köszi Lányok

Vica nem tudom az egyik vendégünk hozta, de majd megkérdem csak szólj rám, hogy meg is mondjam neked a választ :D

Cool Chic Style Fashion írta...

Molto grazioso il tuo blog, ciao
buon anno nuovo

Ami írta...

Lájk lájk! :)

Csibe írta...

Tetszik, nagyon!

Praliné Zsuzsi írta...

Úgy látszik, egyre gondoltunk szilveszterkor :) Én fetasajtkockákkal töltött kicsike fasírtokat csináltam, pont azért, hogy még jó lesz másnap is hidegen a maradék. De a te szezámos verziód is tetszik!

Dió Bisztró írta...

Fasírt, jöhet bármikor, bárhogyan:DD

Gizi írta...

Szuper ötlet, már nagyon régen volt nálunk, jó hogy eszembe hoztad.

Nagyon szép lett a Kijevi krémesed!!! Viszem is a receptet, köszönet érte. Tegnap megcsodáltam, írtam is hozzá, de valamiért nem sikerült elküldenem.:(

Névtelen írta...

Szia barátom mindig főzés nyalánkság. Volt egy komor évkezdés, de ez történt.

Reka írta...

Mar nagyon gondolkoztam a holnapi menun, koszin a segitseget, ez nagyon jol jott !!!!

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Zsiri írta...

Nagyon helyes kis gombócok!

Mézigörl írta...

Csúcsszuper, isteni lehetett?!