2011. febr. 5.

Francia rakott burgonya


Egy pletykamagazin hasábjain találtam ezt a receptet, ahol is Kautzky Armand mesélt a konyhai tapasztalatairól és a francia rakott burgonyáról. A kép is, a leírás is nagyon izgatóan hatott a fantáziámra. A végeredmény nem rossz. Vegetáriánus vendégeknek vagy családtagnak tökéletes, deeeee :) Nekem írtóra hiányzott belőle a kolbász. Férj szerint meg kotyvalék. Amit valljuk be igaz, mert az elkészítése és sütés előtti állapota tényleg nem bizalomgerjesztő. Mondom nem rossz, de a jövőben maradok a hagyományos magyaros változatnál. Az eredeti recepthez képest több főtt tojást tettem, hogy legyen tartalma.

6 szem közepes burgonya – 10 dkg vaj – 5 dkg liszt – 5 dl tej – 2 dl tejföl – 6 tojás – kb. 10-15 dkg reszelt sajt – só – bors – petrezselyem – szerecsendió - zsemlemorzsa

4 tojást keménnyé, a burgonyákat héjastul megfőzzük. Mindegyiket tisztítás után karikákra vágjuk. Közben készítünk egy besamelmártást. A margarint vagy vajat megolvasztjuk, beletesszük a lisztet, egy kicsit átpirítjuk, majd meleg tejjel felengedjük és addig főzzük, míg egy mártást kapunk belőle. A végén fűszerezzük, borssal, ízlés szerint szerecsendióval és bőségesen sóval, mert ez adja majd a kész ételünk sósságát. A petrezselymet a legvégén szórjuk bele, amikor levettük a tűzről. Hagyjuk hűlni, majd keverjük bele a megmaradt két nyers tojás sárgáját, tejfölt, burgonyát, főtt tojást, reszelt sajt felét és a két tojás, habbá felvert fehérjét. Egy kikent és zsemlemorzsával megszórt tepsibe, vagy hőálló tálba öntjük, megszórjuk a sajttal és 180 fokos sütőben készre sütjük. Ha a sajt nagyon égne, de a belseje még nyers fedjük le fóliával. Bármennyire sütjük nem lesz száraz étel. Megmarad egy alap nedvessége.

24 megjegyzés:

Krisztina konyhája írta...

Kedves Bianka!
Nagyon jól néz ki ez a rakott burgonya, mentettem is a receptet.
Vár nálam egy kis meglepetés, amit szívből küldök Neked. A továbbküldésnél nincsenek szabályok.

Tatin írta...

Bianka, jó ez a francia rakott krupmli.
Mi inkább köretnek szoktuk enni. Ha már a sült krumpli se kell, meg a krumplipüré se, meg semmi se, na akkor. :)

Maryenne írta...

Gusztán néz ki! Én hús nélkül is bevállalnám!:)

Nelli írta...

Finom lehetett nagyon!:-)

Ottis írta...

Nagyon tetszik,recept megjegyezve!

Ottis írta...

Nagyon tetszik,recept megjegyezve!

andi-kata írta...

nagyon guszta,még akkor is,ha nem igazán kedvelem a rakottkrumplit:)..bár,lehet,hogy így szeretném :)

Szemirámisz írta...

Jól néz ki nagyon! De abban azért egyetértünk, hogy egy kis finom házikolbász nem rontja el! :))

Dió Bisztró írta...

A pasik már csak ilyenek ragadozók:D Nekik kell a HÚS!! No ez nem baj, nekem nagyon bejön!! Mármint a ragadozó pasi, és a hús nélküli krumpli is!

Gál Edith írta...

Ez nekem is nagyon tetszik!!:)
Nagyon guszta!!

Niki írta...

Kotyvalék:oDD Ez jóóó:)))

Egyébként mi is a hagyományos rakott burgonyát kedveljük.

mandy tarragon írta...

Kérhetek? Nagyon jól néz ki.

Mónika írta...

Köszi, hogy leírtad a receptet. Lányom kedvence, párom csakis kolbásszal enné meg. A héten megcsinálom. Nem kell mimdennap hús.

Gabriella írta...

Egyetértek a kolbász hiányával. :-)))

Nea írta...

Bianka! Ha férjnek nem ízlik, küldd át nekünk. Mi minden formájában imádjuk a rakott krumplit. Nálunk biztosan elfogyna kolbász nélkül is, bár vitathatatlan, hogy jó ízt ad neki.

Gizi írta...

Nagyon guszta!! Én szívesen bevállalnám hús nélkül is.:)

Cafe Cinnamon írta...

Gusztán néz ki! Én is csináltam egy nem húsos verziót még ősszel.
http://cafecinnamonhu.blogspot.com/search/label/franci%C3%A1s%20rakott%20krumpli
Köret lett belőle.

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm
Cinamon nagyon guszta megnéztem

Foodafok írta...

Nézz be hozzám kérlek! Van számodra egy kis ajándék. http://usubufood.blogspot.com/2011/02/dijat-kaptam.html

Hobbychef írta...

Istenien néz ki, én is szoktam csinálni, bár megvallom őszintén, a kolbászosat én is jobban kedvelem. De volt, hogy a kettőt kevertem. Legközelebb majd megmutatom, milyen az, ahogy én szeretem.
Bianka! Nézz be hozzám, vár valami.

Nelli írta...

Kedves Bianka!Kérlek szépen nézz be hozzám!

Andi/cuki írta...

Nekem nagyon ízlene!:-))

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

dgrp írta...

finom lett. mondjuk én dupla mennyiségű sajtot tettem bele, és _nagyon_ intenzíven fűszereztem (kis csili is ment bele), az a gyengém.

recept megjegyezve, legalább 40 évre (: