Egy pletykamagazin hasábjain találtam ezt a receptet, ahol is Kautzky Armand mesélt a konyhai tapasztalatairól és a francia rakott burgonyáról. A kép is, a leírás is nagyon izgatóan hatott a fantáziámra. A végeredmény nem rossz. Vegetáriánus vendégeknek vagy családtagnak tökéletes, deeeee :) Nekem írtóra hiányzott belőle a kolbász. Férj szerint meg kotyvalék. Amit valljuk be igaz, mert az elkészítése és sütés előtti állapota tényleg nem bizalomgerjesztő. Mondom nem rossz, de a jövőben maradok a hagyományos magyaros változatnál. Az eredeti recepthez képest több főtt tojást tettem, hogy legyen tartalma.
6 szem közepes burgonya – 10 dkg vaj – 5 dkg liszt – 5 dl tej – 2 dl tejföl – 6 tojás – kb. 10-15 dkg reszelt sajt – só – bors – petrezselyem – szerecsendió - zsemlemorzsa
4 tojást keménnyé, a burgonyákat héjastul megfőzzük. Mindegyiket tisztítás után karikákra vágjuk. Közben készítünk egy besamelmártást. A margarint vagy vajat megolvasztjuk, beletesszük a lisztet, egy kicsit átpirítjuk, majd meleg tejjel felengedjük és addig főzzük, míg egy mártást kapunk belőle. A végén fűszerezzük, borssal, ízlés szerint szerecsendióval és bőségesen sóval, mert ez adja majd a kész ételünk sósságát. A petrezselymet a legvégén szórjuk bele, amikor levettük a tűzről. Hagyjuk hűlni, majd keverjük bele a megmaradt két nyers tojás sárgáját, tejfölt, burgonyát, főtt tojást, reszelt sajt felét és a két tojás, habbá felvert fehérjét. Egy kikent és zsemlemorzsával megszórt tepsibe, vagy hőálló tálba öntjük, megszórjuk a sajttal és 180 fokos sütőben készre sütjük. Ha a sajt nagyon égne, de a belseje még nyers fedjük le fóliával. Bármennyire sütjük nem lesz száraz étel. Megmarad egy alap nedvessége.
24 megjegyzés:
Kedves Bianka!
Nagyon jól néz ki ez a rakott burgonya, mentettem is a receptet.
Vár nálam egy kis meglepetés, amit szívből küldök Neked. A továbbküldésnél nincsenek szabályok.
Bianka, jó ez a francia rakott krupmli.
Mi inkább köretnek szoktuk enni. Ha már a sült krumpli se kell, meg a krumplipüré se, meg semmi se, na akkor. :)
Gusztán néz ki! Én hús nélkül is bevállalnám!:)
Finom lehetett nagyon!:-)
Nagyon tetszik,recept megjegyezve!
Nagyon tetszik,recept megjegyezve!
nagyon guszta,még akkor is,ha nem igazán kedvelem a rakottkrumplit:)..bár,lehet,hogy így szeretném :)
Jól néz ki nagyon! De abban azért egyetértünk, hogy egy kis finom házikolbász nem rontja el! :))
A pasik már csak ilyenek ragadozók:D Nekik kell a HÚS!! No ez nem baj, nekem nagyon bejön!! Mármint a ragadozó pasi, és a hús nélküli krumpli is!
Ez nekem is nagyon tetszik!!:)
Nagyon guszta!!
Kotyvalék:oDD Ez jóóó:)))
Egyébként mi is a hagyományos rakott burgonyát kedveljük.
Kérhetek? Nagyon jól néz ki.
Köszi, hogy leírtad a receptet. Lányom kedvence, párom csakis kolbásszal enné meg. A héten megcsinálom. Nem kell mimdennap hús.
Egyetértek a kolbász hiányával. :-)))
Bianka! Ha férjnek nem ízlik, küldd át nekünk. Mi minden formájában imádjuk a rakott krumplit. Nálunk biztosan elfogyna kolbász nélkül is, bár vitathatatlan, hogy jó ízt ad neki.
Nagyon guszta!! Én szívesen bevállalnám hús nélkül is.:)
Gusztán néz ki! Én is csináltam egy nem húsos verziót még ősszel.
http://cafecinnamonhu.blogspot.com/search/label/franci%C3%A1s%20rakott%20krumpli
Köret lett belőle.
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm
Cinamon nagyon guszta megnéztem
Nézz be hozzám kérlek! Van számodra egy kis ajándék. http://usubufood.blogspot.com/2011/02/dijat-kaptam.html
Istenien néz ki, én is szoktam csinálni, bár megvallom őszintén, a kolbászosat én is jobban kedvelem. De volt, hogy a kettőt kevertem. Legközelebb majd megmutatom, milyen az, ahogy én szeretem.
Bianka! Nézz be hozzám, vár valami.
Kedves Bianka!Kérlek szépen nézz be hozzám!
Nekem nagyon ízlene!:-))
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm
finom lett. mondjuk én dupla mennyiségű sajtot tettem bele, és _nagyon_ intenzíven fűszereztem (kis csili is ment bele), az a gyengém.
recept megjegyezve, legalább 40 évre (:
Megjegyzés küldése