2011. febr. 9.

Kókuszos, mákos csiga


Maradékok felhasználására készült, végül vendégsüti lett belőle . Barátnőmnek hétvégén volt a szülinapja és tegnap áthívtak minket egy kis after partyra. A legjobbkor jött a hívás, amikor is szedtem ki a sütit a sütőből, így megpecsélődni látszott a sorsa, vittük magunkkal.
Meglepően jól illik a kókusz a mákkal. Finom pihe-puha tésztája van és ha szépen lefedjük másnapra is puha, nagyon élvezhető marad.

Tészta: 50 dkg liszt – fél kocka élesztő – 3 kanál cukor (2 sima, 1 van. cukor) – 2,5 dl tej – 1 tojás – 8 dkg margarin – csipet só
Töltelék: 13dkg (mák és kókusz keveréke, nem fontosak az arányok nálam a mák dominált) – 2 kanál cukor – 1,5 dl tej
+ egy bögre tej – 2 kanál vaníliás cukor

A töltelékkel kezdjük. Feltesszük forrni a tejet a cukorral és belekeverjük a mákot és kókuszt, majd átforraljuk. A cukor lehet több, mivel mi nem vagyunk édesszájúak nekünk elég volt.
A tésztához felfutatjuk az élesztőt (langyos tej, 1 kiskanál cukor, élesztő, 2 kiskanál liszt, meleg hely). Ha szépen feljött hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. Dolgozzunk a robotgép csigás végével. Ha összeállt a massza adjuk hozzá az olvasztott margarinunk ¾ részét és addig keverjük, míg el nem válik az edény falától. Egy lisztes munkapulton nyújtsuk közepesen vastagságura, majd kenjük meg a töltelékkel és szorosan tekerjük fel. Vágjuk kb. 2,5 fél ujjnyi vastag szeletekre és fektessük egy kikent tepsibe. Kenjük meg a tetejét a maradék margarinnal és tegyük meleg helyre egy órát kelni. Utána, 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre. Amikor már úgy érezzük, hogy majdnem kész (kb. vége előtt 5 perccel) locsoljuk meg a meleg vaníliás cukros tejjel. Ha sütés közben nagyon égne a teteje fedjük le alufóliával. Fényes felületével felfele.

12 megjegyzés:

ginko írta...

Hu, ez nagyon nagyon finom! Kár, hogy már biztos elfogyott az utolsó falatig.....így kénytelen leszek megsütni, hogy megtudjam tényleg jó-e a mák kókusszal!!:)

Szemi írta...

Jól néz ki, biztos finom volt! :)

Judy (Erzsébet Iudith Fat) írta...

hmmmmmm de jo volna egy darab!!!

Mary írta...

Kikéne próbálnom de nem tudom családom mit szólna hozzá!:D

Ditta tortái írta...

Nagyon finom lehetett,gondolom egy szemig elfogyott:-)

Ami írta...

Nagyon guszta! :))

Foodafok írta...

Csigalassúsággal kéne enni, hogy tovább tartson. Nagyon guszta.

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon szuperül néznek ki! Én sem gondoltam még a mák-kókusz párosításra, nagyon érdekes!

Viki írta...

JÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ !

Gizi írta...

Nagyon finom lehetett, gondolom a barátaid büszkék voltak rád.:)

Reka írta...

Jo otlet: kokusz-mak,fincsi!!!!

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm