2011. febr. 14.

Mézes torta


Bár hülyén néz ki, de magamnak készítettem a tortát. Család kérdezte is, miért nem rendelünk, de erre mindig az a válaszom, hogy akkor mit teszek fel a blogra :)))) Na jó, ez is egy indok a másik, hogy én jobban szeretem a házi süteményeket, mint a cukrászdai változatokat. Ezt ízlésem szerint tudom édesíteni, aromázni stb…. És milyen jó választás volt ez a csoda. Fantasztikus íze volt. Egy kicsit grillázsos, karamellás beütéssel. Bár nem könnyű elkészíteni, és átkozódtam is párat, hogy nekifogtam a sütésének. Igazából a kényes pont a tortalap…. Ami a legfontosabb, hogy minimum egy nap, de a legjobb két nappal előbb elkészíteni. Recept származási helye egycsipet
Sajnos a képek a bulin készültek, így nem olyan szépek és még egész szeletet sem sikerült fényképeznem csak megcsócsáltat :)

Tésztalap: 15 dkg cukor – 15 dkg méz – 8 dkg margarin– 50 dkg liszt – 3 nagy kanál kakaó – 2 tojás – 10g szódabikarbóna (nekem nem volt így egy kicsivel kevesebb sütőport tettem) – csipet só
Krém: 4 csomag főzhető vanília pudingpor (dr. Oetker) – 1,3 l tej – 20 dkg margarin – 14 kanál cukor – 1 kanál vaníliás cukor – vanília esszencia
Külső krém: 2 vaníliás főzhető pudingpor – 0,6 l tej – 7 kanál cukor – 15 dkg margarin – vanília esszencia

Mint írtam előre kell dolgozni a tortával. Minimum egy, de legjobb két nap, mert a mézes tésztának állnia kell. Nem kell félni, mert nem ázik át. A másik meg életemben nem főztem még ennyi pudingot :). Ha van, érdemes házi vanília aromát használni, mert az vodkában ázik és az is ad egy különleges aromát az egész tortának.
A tésztalaphoz az olvasztott margarint és mézet összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Egy igen ragadós masszát fogunk kapni. Fedjük le és tegyük 2 órára a hűtőbe pihenni. Én csak egy órát pihentettem nem volt rá időm, mert késő este volt :)
Az eredeti recepthez képest én nagyobb tortaformát használtam (27 cm), így nekem csak 5 lapom lett, amiből egy maghalt és összetört sütés után.
Egy nagyon, nagyon lisztes munkafelületen dolgozzunk. A tésztánkat osszuk négyfelé és nyújtsuk jó vékonyra. Folyamatosan lisztezzük alul, felül, mert ragad és szakad, tegyük rá a tortaformánkat és vágjuk körbe, de pár millivel beljebb, hogy sütés után bele is férjen. Majd óvatosan tekerjük fel a nyújtófára és tegyük egy nagy sütőpapíros tepsibe. 170 fokos előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük készre. Na most jön a gáz rész, ha már nem lett volna elég gáz, hogy összevissza szakad, miközben előkészítjük a sütésre, törik is. Nagyon óvatosan szedjük ki, és tegyük biztonságos helyre hűlni. Nekem itt purccant ki az egyik. Ugyanígy járjunk el a többi lappal, majd a leszabott maradékokból készítsük el az 5 lapunkat is.
Amíg a tészta pihen készítsük el a pudingot (egybe az egészet), de csak 6 kanál cukorral. Ha kihűltek a többi kanál cukrot adjuk a margarinhoz és habosítsuk fel, majd mehet bele a puding és a vanília esszencia. Dolgozzunk robotgéppel nagy fordulatszámon, hogy a puding krémessé váljon.
Ha mindennel megvagyunk a karimás tortaformába tegyük az egyik lapot, majd rá krémet és így tovább. A legfelsőre még nem kell. Lefedve pihentessük a nagy napig.
A nagy napon főzzük meg a másik adag pudingot és keverjük el a margarinnal. Vegyük le a tortaforma karimáját és fedjük be a tortát a krémmel. Majd a tetejére készítsünk tetszés szerinti mintákat. Ha szeretjük csokimázat, azt is tehetünk a tetejére. Díszítésként mandulával szórjuk meg a széleit

26 megjegyzés:

Dió Bisztró írta...

Bianka! Te, sem apróztad el anyám:DDD Szuper!

Chef Viki írta...

Nagyon szép lett!!! Biztos állati finom lett :-)

Isten éltessen!

Eszter írta...

Biztos nagyon finom volt!

szepyke írta...

Bizony, bizony, ez egy remek sütemény és torta egyszemélyben. Egycsipet nagyon kis ügyes volt, amikor előállította az alapreceptet.

(Egy apró szösszenet, hogy nem kell előre megsütni, ha azt csinálod vele, amit a mézeskrémesnél szokás, azaz egy kevés tejbe rumot öntesz, és azzal bekened a lapokat...eleve iszonyat finom, és hát, hogy is mondjam... az alkohol mindennek jót tesz... szinte mindennek...:)))

Vica írta...

Igazán kár, hogy nem voltam a meghívottak listáján:) Még egyszer boldog születésnapot kívánok:)

Ami írta...

Szuper lett a torta! :)

szepyke írta...

Jesszusom, nem kívántam boldog születésnapot!A jó Isten éltessen erőben, egészségben, békességben, boldogságban!

szindi írta...

Hmm..ezt én is elfogadnám!Boldog szülinapot Bianca!Enyém is itt lesz a héten,de valószínű a tanulás miatt én csak ünnepelni fogom sütögetés nélkül!:)

Gesztenye receptjei írta...

Bianka!
Szuper lett.
Egyébként, meg hogy nézne az ki, ha egy ilyen klassz gasztroblogger a cukiban venne tortát:-)

Gál Edith írta...

Egy olyan megcsócsált szelet is jól jönne..:)
Itt is nagyon boldog szülinapot!! :)

Hobbychef írta...

Szívesen lettem volna a vendégek között, nagyon szépre sikeredett ez a torta. Biztos finom is volt. Szepykének igaza van, a rum csodát művelt volna.
Harmadszorra is: sok boldogságot!

Mary írta...

Csodás lett nagyon ügyes vagy!:)
Amúgy én is magamnak készítem a tortát!:D

Praliné Zsuzsi írta...

Meseszép torta! A karamell amúgy is gyenge pontom :)

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm
Szepy köszi a tippet ha majd sietős ki fogom próbálni, mert jó ötlet, most időm mint a tenger
Köszönöm a szülinapi kívánságokat is

Andi/cuki írta...

Mégegyszer Isten éltessen, isteni lehetett a torta!:-))

Kati írta...

Ezzel volt mit dolgozzál, de a végeredmény finom lett biztos.

Névtelen írta...

Szia!Sokat járok "feléd", nagyon szép lett a tortád és hidd el nem Te vagy az egyetlen aki magának is süt tortát! :) Istenke éltessen! Zsu

Mézigörl írta...

Tyűűű, mézes torta! Istenien néz ki kívülről és belülről is! Receptet mentettem! Még 1x isten éltessen! :-D

Szemi írta...

Boldog szülinapot, Bianka!
A torta gyönyörű, és biztos,hogy nagyon finom is !

Raindrop írta...

A megcsócsált szelet igen sokatmondó! :) Gyönyörű!

Kreatív konyha írta...

Boldog születésnapot! A torta nagyon finomnak tűnik.... ügyes vagy!

Mónika írta...

Boldog szülinapot! Csodás!

Ditta tortái írta...

Jó hogy nem rendeltél máshol,nem fosztottál meg az élménytől,nagyon guszta lett!:-)

Nea írta...

Nagyon sokat dolgoztál vele, de a végeredmény önmagáért beszél. Nagyon klassz lett a torta, bizonyára emlékezetes marad. Mégegyszer boldogságos szülinapot! :))

Zsiri írta...

Boldog szülinapot :) A torta csodás!

Életünk és ételeink írta...

Ez is olyan nekem való..