2011. febr. 25.

Túrós alagút

Az OVCS bolognai gnocchim mellé készítettem desszertnek. Mint látjátok, nem csak imádom enni, de készíteni is nagy öröm számomra a kelt tésztákat. Sajnos :), mert hát mi is hizlalna jobban, mint ezek a mennyei finomságok.

Tészta: 45 dkg liszt – 10 dkg cukor – 1 db tojás – 1 dl olaj – 2 dl tej – 3 dkg friss élesztő
Töltelék: 50 dkg túró – 2 db tojássárgája – 4 evőkanál cukor + 1 kanál vaníliás cukor – reszelt citromhéj
+ 1 tojás

Az élesztőt felfuttatjuk (langyos tej, 1 kk. cukor, 2 kk. liszt, elmorzsolt élesztő, meleg hely). Ha szépen feljött, hozzákeverjük a többi hozzávalóhoz és a robotgép csigás végével, szépen összedagasztjuk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Addig elkészítjük a tölteléket, ami nem áll másból csak jól-jól elkeverjük a hozzávalókat.
Ha megkelt a tészta kinyújtjuk és 12 darab téglalapra szabjuk. Mindegyikbe teszünk a töltelékből. A hosszában a két szélét behajtjuk, majd feltekerjük és egy nagy sütőpapíros tepsire, nagyobb távolságra elhelyezzük. Még 20 percig pihentetjük. A végén jól átkenjük egy felvert tojással és éles késsel beirdaljuk a tetejét. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Ha a tojástól nagyon pirulna a teteje fedjük le fóliával, a fényes felületével felfele.

9 megjegyzés:

Nelli írta...

Vártam már!Minden ami túrós jöhet!
Szorítok Neked estére!:-)

Ami írta...

Hízlal, de valami mennyei ! :))

Lora írta...

Én is imádom a kelteket.Számomra ez a tészták királynője. Mennyei érzés készíteni is, enni is őket (még nyersen is szeretem :$).
Hizlalni hizlal, de egy kemény vajkrémes-cukros építménynél még mindig jobb. És finomabb is :)

Colors in the Kitchen írta...

Ez annyira jól néz ki!!! biztos hihetelen finom.

Bianka írta...

Köszönöm

Életünk és ételeink írta...

Gyönyörűűű..látszik, milyen pehelykönnyű a tészta!

Ottis írta...

Olyan mutatósak, szinte mondják,hogy egyél meg, egyél meg :)

Bianka írta...

Köszönöm

Latsia írta...

Én az ilyenektől híztam meg anno... a kelttészta a gyengém:-)
Most inkább nézem a Tiédet!:-)