2011. febr. 23.

OVCS Bolognais gnocchi


Kutya és konyha kedves blogtársunk kezdeményezésére elkezdődött a blogok közti interaktív vacsoracsata. Erre a hétre anyukája jóvoltából engem is elért a megtisztelő feladat, hogy együtt főzhetek egy kemény csapattal. Nos vegyük, hogy elméletben ez egy valós meghívás és valós vendégekkel, egy olyan ételt készítettem - mivel hétköznapra esik - amit előre is el lehet készíteni, na jó a desszertet már nem, de ha vendégeket várunk ennyi belefér.
Mivel ez játék,
Kutya és konyha blogján a kajámról szóló posztnál lehet nála szavazni a megjegyzés részen, köszönöm :)

Gnocchi: 1 kg burgonya (fehér héjú) – 1 tojás – 25 g margarin – liszt – 1 kanál búzadara – 2 bő csipet só – olaj
Bolognai: 400g sertés comb darálva (lehet pulyka is) – 2-3 ujjnyi szalonna – 1 nagy fej hagyma – 1 paprika – 1 paradicsom – 5-6 gerezd fokhagyma – bors – pirospaprika – só – majoránna – oreganó – 2 kis paradicsompüré (ha fácán elég kettő, ha más mehet 3 is) – ízlés szerinti cukor a paradicsom savasságára.
A gnocchi a nudli őse, vagy a nudli volt előbb, márt nem tudom, de hasonló a tésztája csak a formázása más. Az én receptem szerint kell bele egy kanál búzadara, de szerintem elhanyagolható. Főzzük elő a burgonyát vagy héjába, vagy kockákra vágva. Utána nyomkodjuk szét krumplinyomóval és hagyjuk hűlni. Mikor már langyos keverjük hozzá a szobahőmérsékletű vajat, tojást, két bő csipet sót és annyi lisztet, hogy egy jól formálható, rugalmas tésztát kapjunk. Tépjünk le belőle egy darabot, készítsünk sodorva egy vékony „kígyót” és mint a nudlinál, vágjunk kisujj szélességű darabokat. Mindegyik darabba nyomjunk a villával egy mintát. Jelen esetben én desszertes villát használtam. Olajos, sós, bő lobogó vízben főzzük készre. Víz felszínére jövetele után még kb. 1-2 perc. Szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel. Ha azonnal fogyasztjuk nem kell csinálni vele semmit, de ha csak másnap, keverjük el egy kis olajban, vagy zsírban mint a nokkedlit.

A húst is elkészíthetjük előre és akkor csak meg kell melegíteni. A szalonnát kockákra vágva megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, a paprikát, paradicsomot 1-2 fej fokhagymát és összedinszteljük. Megszórjuk borssal, pirospaprikával és majorannával. Gyorsan felöntjük egy fél bögre vízzel, hogy a paprika ne égjen oda, majd hagyjuk pár percet rotyogni. Utána beletesszük a darált húst, az oregánot, a sót (vagy ételízesítőt) a préselt fokhagymát. Készre főzzük, úgy hogy ne maradjon sok leve. A fokhagymát lehet fokozatosan is adagolni, mivel nem mindenki szereti az erős ízét. Inkább később pótoljuk, ahogyan az összes fűszert is, ha szükségesnek érezzük. Amikor kész a hús, hozzáadjuk a paradicsom pürét és ízlés szerinti cukrot.
Helyezzük a tányérra a gnocchit, majd tegyünk rá 2-3 kanál mártást és szórjuk meg sajttal.
A sütemény neve túrós alagút, aminek a receptje holnap vagy holnapután lesz látható. Egyébként egy kelt tésztás finomság, hasonló ízvilággal mint a túrósbatyu

27 megjegyzés:

Maryenne írta...

Jó kis vacsora! :)

szandra írta...

Megyek hozzád vacsizni:D

autumn írta...

Feltettem a blogra! Nagyon tuti lett! Hajrá Bianka!

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Bianka!
Kár, hogy csak virtuális a vacsora:-))
Nagyon klassz lett!

Mesi írta...

Így együtt még sosem próbáltam, nagyon tetszik! :)

ginko írta...

Nagy szerencse, hogy meg vagyok hívva a vacsira, már most mondom kérek méééééééééég!!!!:)

Tatin írta...

Szavaztam rád, biztos fincsi.

Benc-E-moke írta...

Szénhidrátbomba, de bevállalnám ezt ha nem is vacsira, de ebédre biztos! :DD Bianka, előétel nincs? ;)

Patrícia írta...

Hűűű, ez nagyon finom..kár hogy csak virtuális a vacsoracsata..

Sara & Miki írta...

Imi place, ma invit la masa. Pup!

Ditta írta...

Nagyon jó kis menüt készítettél!Bevállalnám!:-)Sok sikert a csatához!:-)

Mónika írta...

Ezt biztosan kipróbálom! Jól néz ki!

Kati írta...

Szeretem a bolognait, ez is finom biztos.

4Gyerek írta...

Napok óta gondolatban gnocchit készítek. Azt hiszem ez már az utolsó lökés volt. Köszönöm.
De azt már kevésbé tudom megköszönni, hogy ezáltal hatalmas pácba kerültem, mint Napoleon, a kiskutya (Turbo, ne olvass!!!)
Hogy mászok ki abból a slamasztikából, hogy ezen a héten közelről sem tudom kire kéne szavazni.
Annyira tuti kaják ezek.

Colors in the Kitchen írta...

Nagyon guszta mindkét kaja!

Nelli írta...

Bianka!Ez nagyon fincsi lett!:-)Kár, hogy nem lehettem jelen!:-)Megyek szavazni!:-)
Pusziiii

Erinacea írta...

Nagyon tetszik a vendégváród! Meg fontos szempont, hogy részben előre el lehet készíteni, úgyhogy megyek is szavazni :)

Nelli írta...

Jöttem vissza a reciért!:-)

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm, a szavazatokat is :)

Szemirámisz írta...

Ezt nagyon szeretném, úgyhogy a szavazat ment! :)

Jutka írta...

Imádom, nagyon sok baj van vele..mármint a házival..meg is éheztem, rohanok ebédelni :)

édes fogadalom írta...

Nevezz a Fagor receptversenyébe február 28-ig, és nyerj egy 50 ezer Ft-os vacsorameghívást Magyarország egyetlen Michlen díjas éttermébe, a Costesbe! Részletek: http://www.facebook.com/#!/Fagor.hu?v=app_10442206389

Juci írta...

Nagyon finomat készítettél, mint mindig! Rád szavazok!

Hobbychef írta...

A gnocchit, mint minden olasz ételt, imádom. Az én ételemre - Pangasius - szívesen látlak. Mellesleg a versenyben rád szavaztam. Hajrá!

Tu mejor receta írta...

Querida amiga: los ñoquis son mi plato preferido. Ahora que va a ser mi cumpleaños el 3 de marzo los voy a cocinar para regalarmelos. Te mando muchos saludos y siempre es un placer visitarte. Besos querida amiga!!!!

Életünk és ételeink írta...

Imádom az olasz konyhát, hát még a gnoccit, és ez így, a Bolognai szósszal nagyon eredeti.

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm, a szavazatokat is :)